AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

La segona oportunitat

Durant els propers mesos, Tebas seguirà la seva tournée per radios i emissores explicant que pensa acabar el campionat sigui com sigui, sense importar les evidències d'un contagi que va in crescendo -Espanya ja té les pitjors xifres comparades de qualsevol país del món- ni les duracions dels contractes. Ridícul. També intentaran replicar aquest missatge alguns culers de manera individual i fins i tot des dels mitjans que ja tenien el cava al fresc pel nostre probable descens. I fins i tot molts pericos que tenen mala consciència els hi seguiran el joc, i els puc entendre, ja que fins al moment no havíem fet mèrits per conservar la categoria, la qual cosa no vol dir que hi renunciem ni ens la puguin prendre. Però a poc a poc anirà passant l'inevitable: el campionat no es pot reprendre i en conseqüència no hi ha efectes a la classificació pel que fa al descens. La solució serà també política i per això cal no descartar una ampliació de la lliga per evitar que a Cadis i Saragossa surtin al carrer, la qual cosa és fàcilment imaginable perquè ja va succeir al 1995.

Quan això es concreti serà inevitable alegrar-se però no podrem pas celebrar-ho. Això no. No sortirem al balcó a fer crits ni podrem sentir una altra cosa que un gran alleugeriment. Una tragèdia mundial ens haurà donat una segona oportunitat. I quan això passi, no us sentiu malament perquè això hagi passat. Es perdran vides, es perdran feines i es perdran milions d'euros, però també alguns es faran milionaris i no passa res per dir-ho. Els supermercats estan fent l'agost sense anar més lluny, i prou feina tenen a reposar mercaderia per a sentir-se culpables. Així de cruel i desigual és la vida. Per cada persona que plora hi ha algú que es dedica a vendre mocadors.

Però repeteixo, quan això es concreti, aquesta segona oportunitat no la podem deixar perdre. L'Espanyol ha de fer un canvi radical en moltes àrees. Ha de reinventar-se. Començar de zero. Realment, el preàmbul de l'article és totalment sobrer, doncs per tots els camins s'arriba a la mateixa tesi: cal actuar com realment s'hagués consumat el descens. Cal fer una auditoria total al club, però no pas econòmica, sinó de maneres de fer i actuar. I per descomptat de persones.

Aquesta auditoria ha d'afectar a totes les àrees del club, amb principal incidència a l'àrea esportiva, doncs és la més important del club, com s'està veient ara, doncs si l'equip no juga la resta no existeix. I aquí és on cal començar el canvi, doncs el primer equip és el paradigma màxim de la nostra entitat. I mai com aquest cop, el nostre vestidor ha estat un reflex ni una metàfora més fidedignes dels problemes del club: persones efectuant rols equivocats pels quals han acreditat que no serveixen. Ni directrius clares ni decisió, ni capacitat per dur-les a terme. El problema del nostre vestidor però també del club, és un problema claríssim de recursos humans: aptituds, actituds i filosofia. Alhora, no hi ha eina que permeti implantar un canvi de cultura de club de manera més ràpida i efectiva que modelant un vestidor. Si el primer equip marca el pas, la resta del club s'ha d'adequar al seu ritme. Un vestidor guanyador demanda un club guanyador. I viceversa.

Com aquell programa de finals dels 70 on el periodista Paco Costas ensenyava als conductors a evitar accidents, els rectors de l'Espanyol han d'actuar amb decisió i lideratge per fer a temps la volantada i evitar un nou desastre. Chen en primer terme, és qui ha d'actuar per designar a les persones de confiança per no tornar a patir mai més el risc d'estavellar-se, i és evident que no poden ser els mateixos que ens han portat fins aquí. Facin el que calgui, però no desaprofitin aquesta segona oportunitat.

Francesc Via 

@francescviapol      


 09/07/2020 Ens ho mereixem
 06/07/2020 Regeneración o degeneración
 29/06/2020 Rufete
 26/06/2020 La hora oscura
 22/06/2020 Cal aixecar-se
 08/06/2020 Sin miedo al descenso
 27/05/2020 Reconnectar
 12/05/2020 Volver es ganar
 15/04/2020 La gallina
 24/03/2020 El gran cacau
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 68