AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Projectes
Rubi, gràcies i adéu. El debat del fons i les formes és estéril tot i que la punyalada trapera, principalment a Perarnau, el seu principal valedor, és indiscutible. Però el debat autèntic és saber si n'extreurem o no alguna lliçó. L'adéu de Rubi ens mostra clarament quina es la realitat a la qual ens movem, hiperprofessionalitzada, i on l'únic valor real són els calers. I calers nosaltres, no en tenim molts. Però podem tenir criteris. Aquesta fugida de Rubi ens ha de servir per assentar estàndards que ens ajudin a progressar com a entitat. Perquè aquests estàndards, aquests criteris, són els que ens atorguen immanència, solidesa i sentit de la continuïtat.

Durant tota la temporada hem debatut més o menys àrduament, sempre amb respecte, al voltant de la continuïtat de l'entrenador. Els qui pensàvem que un tècnic que iguala la pitjor ratxa de derrotes del club i completa un parcial de 3 punts de 30 possibles, estàvem persuadits que no podia seguir. Per respecte a criteris de professionalitat que apliquen a tot el futbol professional. Per respecte a altres entrenadors que hem cessat per molt menys. Altres defensaven la continuïtat de Rubi d'acord amb criteris menys objectius: el fet que era un home de la casa o l'expectativa de repetir el bon inici de temporada. Però el gran paraigües de Rubi ha estat el projecte, aquesta paraula suada fins a l'extrem que no pot servir per protegir a un entrenador encara que, el futbol, l'esport més capriciós, et pugui donar la raó enviant al travesser una pilota al Pizjuán que et podia haver deixat fora d'Europa. I ara que Rubi ens ha deixat tirats, on queda ara el projecte?

Els projectes no poden ser entrenadors ni jugadors. Els projectes no poden anar al compàs del què decideixin fer les persones amb el seu destí professional. Els projectes són criteris d'entitat. Criteris de club. Això són projectes immutables. Això és la partitura del club, i llavors només cal buscar els intèrprets. I si marxa un solista, en portem un altre i no passa res. I ara és el moment de saber si hi ha criteris i si ens atrevim a aplicar-los. Els criteris són el projecte.

Per quins paràmetres s'avalua la continuïtat d'un entrenador? Que ha de fer un entrenador de la base per merèixer la banqueta del primer equip? Què cal fer quan un entrenador amb contracte en vigor negocia amb un altre club? Quin estil de joc volem pel primer equip? Quina ha de ser l'escala salarial adequada per un entrenador i per la plantilla? Criteris. Projecte.

Francesc Via 

@francescviapol          


 13/07/2020 Rufete sigue adelante
 09/07/2020 Ens ho mereixem
 06/07/2020 Regeneración o degeneración
 29/06/2020 Rufete
 26/06/2020 La hora oscura
 22/06/2020 Cal aixecar-se
 08/06/2020 Sin miedo al descenso
 27/05/2020 Reconnectar
 12/05/2020 Volver es ganar
 15/04/2020 La gallina
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 68