AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Quatre coses abans del Geta

La immediatesa i la importància del compromís de demà davant el Geta, semblen esborrar els encesos debats que com sempre ens ha deixat el Derbi. I tal vegada està bé que així sigui, perquè convé passar pàgina i centrar-nos en el que tenim pel davant, que no és poc. Però aquí com ens agrada portar la contrària, deixarem consignats alguns detalls que tenen al meu parer, repercussió futura.

Rubi va encertar. Des d'aquí hem assenyalat l'entrenador per la seva manca de versatilitat en moltes ocasions. Però al Derbi el míster va canviar el sistema i l'Espanyol va mostrar la seva imatge més sòlida defensivament en tota la temporada. L'aposta era de tot o res, però si no s'arriba a produir la falta, caldria haver vist quins arguments ofensius haguessin tingut els de Valverde per fer-nos gol. Però al marge de puntuar o no, el plantejament va funcionar. Rubi sabia que en aquesta recta final de la lliga a l'Espanyol no li convenia sortir del Camp Nou golejat. Massa soroll i massa dubtes per afrontar un tram on cal tancar encara la permanència.

Autoflagel·lació. Sabem que per guanyar al Camp Nou es precisa un miracle esportiu, però tot i que el dia abans preguem no sortir humiliats -jo fins i tot com a mínim exigible, em conformo amb seguir retenint el rècord- al final la esperada derrota ens provoca una normal insatisfacció. És llavors quan girem els ulls cap a qualsevol de les coses que no funcionen al i ho fem servir com a epicentre de les nostres protestes. Sovint se'ns va molt la mà. Altres cops han estat les banderes, l'altre dia va ser l'errada de Pedrosa. Ens costa molt, moltíssim, no sortir escaldats del derbis, i el mal que no ens fan els altres ens l'acabem fent nosaltres mateixos. 

Els joves necessiten mentors. Si, Adri Pedrosa es va equivocar, perquè un derbi és un derbi mentre els jugadors siguin sobre la gespa. Es mereix que algú el reconvingui i li expliqui com i on es poden fer aquestes coses, i que significa un derbi. En aquest aspecte, em vaig recordar de la generació de joves que al 2011 van anar al Bernabéu fent-se selfies, com si fossin turistes en comptes de futbolistes de primera divisió. Però Adri en cap cas es mereix ser insultat. Si lamentable foren els insults, igualment lamentable en fou l'ús periodístic que se'n ha fet dels mateixos, utilitzant-los, com sempre, per fer mal a l'afició i al club. Els joves que no estan acostumats a la repercussió d'aquesta mena de gestos han de ser alertats pels veterans i per gent que hi ha al club que sap el que està en joc. N'hi ha dins el vestidor, però també hi ha gent dins l'estructura del club, com Tamudo, que pot fer aquesta feina. Qui millor?

Valors vs fatxenderia. A Piqué, l'Espanyol li hauria d'enviar a casa el carnet de soci en agraïment per revifar un Derbi gairebé impossible en termes pressupostaris. Però encara cal agrair-li més coses, perquè Piqué, ha sentat el nou cànon del barcelonisme, que ha passat de la insuportable matraca amb que ens van crivellar amb els guardiolístics "valors" a la més desvergonyida fatxenderia. La d'ell mateix indubtable, i la de la seva cort d'aduladors als mitjans que s'empassen amb delit qualsevol excrescència del superdotat Gerard, i la del propi club que va permetre -i probablement abonar- el penós tifo de l'espantaocells. Ja s'ho faran. Quan se'ls torni a pixar a sobre, com el dia del documental de Griezmann, tornaran a dir que plou. Crispetes.

Ara si, el Geta. Demà l'Espanyol s'enfronta a un equip que ha estat capaç de fer el que nosaltres no hem sabut, extreure el màxim rendiment de la seva plantilla. El Derbi ha d'estar oblidat i qualsevol retret a Pedrosa, també. Hi ha massa coses en joc tot i que com tinc escrit de fa dies, l'Espanyol no baixarà. Però cal sumar. I quina motivació millor que superar a aquells que ho han fet millor que nosaltres. El Geta, sens dubte. I dissabte el Girona. No es pot fallar.

Francesc Via 

@francescviapol     


 17/02/2020 Cursa de fons
 11/02/2020 STOP cagones
 03/02/2020 La GRAN oportunidad
 27/01/2020 Got mig ple
 17/01/2020 La força d'un sentiment, avui
 08/01/2020 El fichaje es creer
 31/12/2019 2020, buscando la identidad
 17/12/2019 Bicefàlia escapçada
 06/12/2019 Asumiendo responsabilidades
 02/12/2019 La tarde en que nos fuimos a la mierda
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 67