AVUI A POL

Paintball per Joan Camí

Estil Rubi

L'etapa de Rubi al capdavant del Huesca ha significat la millor temporada del conjunt aragonès en tota la seva història. Una gesta espectacular representada en més de 20 victòries i un ascens a Primera Divisió que mai abans s'havia produït. Però el més important, més enllà d'uns números que l'avalen i l'acrediten per continuar escalant en la seva carrera d'entrenador, cal aturar-se i reflexionar en el ‘com', en el perquè de tot plegat. El com ha estat capaç d'aconseguir-ho amb un dels pressupostos més baixos de tota la Segona Divisió. Un fet que encara li atorga més valor a l'obra que ha construït i dirigit des del principi. 

Des d'aquí, vull agrair especialment a l'Edagar Navarro, entrenador i periodista esportiu que segueix l'actualitat del Huesca per l'ajuda que ens ha ofert a l'hora de desxifrar les claus de l'estil futbolístic del nou entrenador del RCD Espanyol, Joan Francesc Ferrer ‘Rubi'

El Huesca ha estat un equip que des del primer dia s'ha mostrat molt fidel al joc de posició. Una idea, un estil, una manera d'entendre aquest joc que va originar Johan Cruyff l'any 1988 i que posteriorment ha continuat desenvolupant-se a través de molts altres entrenadors. Una idea que consisteix, a grans trets, a situar els jugadors a diferents alçades i zones del camp per facilitar la creació de línies de passada entre ells. I tot això, sota una premissa ‘innegociable': no toquis si no generes res. Per entendre'ns, no es juga a passar per passar, sinó que els jugadors han de dominar el concepte de quan conduir i quan passar. Els futbolistes es passen la pilota en espais curts per acabar fent una passada a un company que està més allunyat i lliure de marca. L'objectiu principal és anar generant superioritats a l'esquena de la línia que ve a pressionar al posseïdor de pilota. D'aquesta manera resulta més fàcil superar la pressió i progressar cap a la porteria rival. En general, és un estil que podem relacionar fàcilment amb el futbol base de l'Espanyol i amb l'escola del Barça, dos clubs que utilitzen models de joc similars en tot el seu futbol formatiu. I en aquest sentit, Rubi li podria donar continuïtat a l'estil sobre el qual es treballa a Sant Adrià des de fa moltes temporades.

rubi310518001.jpg

Joc de posició. Situar els jugadors a diferents alçades per facilitar la creació de línies de passada

rubi310518002.png

Joc de posició. Generar superioritats a l'esquena de la línia de pressió

El Huesca ha tingut una clara predisposició per ser valent, per voler tenir la iniciativa i el control del joc, i per sortir des del darrere amb certs hàbits i automatismes. Un joc molt associatiu, precís, fluid, dinàmic i amb constants canvis de posició entre els jugadors més ofensius. Futbol de pocs tocs. Aquest és l'objectiu que sempre han perseguit el tècnic i els seus ajudants, però sense renunciar a l'adaptació que t'exigeix una competició tan dura com la Segona Divisió. La idea principal és molt clara però si l'equip ha hagut de canviar les passades curtes i horitzontals pels desplaçaments llargs i les transicions, no ha tingut cap inconvenient en fer-ho i també se n'ha sortit. 


Un bloc que ha funcionat gairebé tota la temporada amb un 4-3-3, a excepció de determinats partits on el tècnic de Vilassar de Mar ha decidit canviar l'esquema en funció del rival, l'escenari, els jugadors disponibles i les sensacions. Però al final, més enllà dels números que tots dibuixem abans d'un partit, Rubi ha apostat clarament per una defensa de quatre, un mig del camp format per tres jugadors, dos futbolistes de banda i un davanter centre.

El comportament de l'equip sense pilota també ha estat un dels punts a favor del Huesca durant la temporada. La qualitat defensiva que han mostrat els jugadors s'ha vist reforçada per la tasca del cos tècnic, que no només consisteix a preparar a l'equip per atacar amb pilota. No és un conjunt que s'hagi identificat amb la idea de tancar-se al darrere amb un replegament molt baix, sinó que basa part d'aquesta qualitat defensiva en l'anticipació, la velocitat, els canvis de ritme i el domini de les segones jugades. I tot això amb un objectiu molt clar: recuperar ràpidament la pilota, a ser possible a camp rival, però sense caure en l'error de la precipitació. Defensivament s'ha mostrat molt sòlid i gairebé sempre ho ha acompanyat d'una actitud pressionant i agressiva. Ordenats en un 4-1-4-1 o en un 4-4-2 depenent del rival, el Huesca també s'ha trobat còmode sense pilota en moltes fases de la temporada.

Podem parlar d'un estil preciosista, però s'ha de tenir en compte qui l'ha dut a terme i en quines circumstàncies. El Huesca ha sigut un dels equips amb menys pressupost de la categoria, un ‘handicap' latent durant tota la temporada que no ha impedit apostar per un joc valent i amb personalitat des de l'inici fins al final. Molts dels punts que s'han aconseguit han sigut conseqüència de la valentia i el bon joc proposat. Però arribats en aquest punt, sempre ens sorgeixen les mateixes preguntes: què vol dir ‘bon joc'? Què significa jugar bé a futbol? No hi ha una resposta única ni perfecte, però Jaume Torras, la mà dreta de Rubi al Huesca i futur segon entrenador de l'Espanyol, ens dóna una mica més de llum sobre el tema: "jugar bé consisteix a crear les màximes ocasions possibles i concedir les mínimes. Més enllà de fer 40 passades abans de marcar un gol, cal aconseguir un equilibri entre la generació d'ocasions i la solidesa defensiva i arribar a aquests dos objectius amb una aposta valenta i associativa basada en el joc de posició".

L'arribada de Rubi a l'Espanyol significa un canvi. Un nou camí que no tindrà res a veure amb les darreres temporades. Un context diferent on gairebé tot partirà des de zero. Un projecte que avui dia presenta moltes incògnites que s'aniran resolent amb la confirmació del nou tècnic i les decisions de l'àrea esportiva. Rubi es presenta amb una aposta atractiva per la seva manera d'entendre el futbol. Perquè al final, com diu ell, l'essència del joc són la pilota i els peus. Per què s'ha de dir a un jugador que no faci una cosa que ha fet des de petit? Aquesta és la seva mentalitat.

Joan Camí

@JoanCami       


 15/05/2019 Endollats i camaleònics
 30/04/2019 El got mig ple
 17/04/2019 La evolución de Marc Roca
 27/12/2018 Pel camí més llarg
 19/12/2018 El perquè de les 5 derrotes
 10/12/2018 Canvi de discurs en el derbi
 07/12/2018 Rubi contra el Barça: el plan
 06/12/2018 Victòria moral
 03/12/2018 Punt i a part al Coliseum
 30/11/2018 Factor Melendo
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7