AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Tornem a 2013

Ahir vaig sentir les paraules de l'entrevista concedida per Roger Guasch al company Javier de Haro amb motiu de la efeméride dels seus 25 anys al capdavant del seu programa de ràdio, a les felicitacions al qual m'hi sumo. L'entrevista, la primera del Director General Corporatiu, fou molt extensa i en profunditat, i la podeu trobar sencera aquí i a parer meu és d'obligada escolta. La meva sensació en acabar, fou de total desemparament i tristor absoluta. Sens dubte, com va declarar ell mateix a l'entrevista, és urgent que l'Espanyol trobi el més ràpid possible a un portaveu loquaç i capaç de comunicar, i sobretot projectar una imatge positiva del club perquè si el senyor Guasch continua fent aquestes tasques pujarà el pa, l'oli, l'arròs, el preu dels carnets i el de les hipoteques. Tot menys les accions de Rastar i encara menys, les ganes dels pericos per renovar. No dubto ni un instant de la professionalitat del senyor Guasch però després d'escoltar-lo tinc la certesa que, parafrasejant al seu vicepresident, no té ni pajolera idea d'on ha aterrat, i el que és pitjor, no li importa.

Reitero que és millor que escolteu l'entrevista per formar-vos opinió. Jo donaré la meva, doncs l'he escoltat ja més d'un cop i segueixo en estat de perplexitat i enfonsament. De fet, m'agradaria que el propi Guasch l'escolti i en faci autocrítica doncs el que es destil·la és una persona amb molt poca empatia, una considerable supèrbia i una certa tendència a la irritabilitat. Dir-li demagog al teu entrevistador en la teva primera entrevista puntua força alt i crec que va tenir sort de trobar a De Haro cansat. Però amb tot, el pitjor és el missatge de fons. I és que tornem a 2013. El més important torna a ser protegir el patrimoni del principal accionista en comptes de fer créixer al club. És molt xocant que Guasch, que es va passar més de mitja entrevista intentant convèncer a l'entrevistador i als oients que cal deixar els sentiments a banda, fes justament una apel·lació sentimental per a gratar-nos la butxaca a canvi de res i en un dels pitjors moments de desafecció de la història. La frase és brutal i provoca autèntics calfreds: "entre tots hem de salvar al club". Un moment, ¿salvar? ¿salvar-nos de què? ¿de quin perill, exactament? El club que en tres anys anava a anar a la Champions ara s'ha de salvar? Hem de pagar els socis la mala gestió de Rastar i dels empleats amb els quals va confiar? Són paraules que requereixen una rectificació o aclariment urgentíssim per part de l'interessat.

Com el club no sigui capaç d'endreçar el seu discurs en els propers dies i com a mínim d'oferir alguns inputs positius, ho tenim molt magre. Guasch va ser incapaç de fer-ho en gairebé dues hores d'entrevista a les quals va mostrar nul·la empatia amb l'aficionat. No ha entès el senyor Guasch que l'Espanyol és la seva gent, l'únic patrimoni veritable del club, i que tenir-ne cura i fidelitzar-la fins a l'extrem és l'únic camí de l'entitat. Que el problema no és apujar 50 euros el carnet, sinó fer-ho sense buscar la més mínima complicitat. Sense mostrar cap tipus de paisatge engrescador. Sense mencionar ni implícita ni explícitament el creixement. Sense cap proposta ambiciosa. Sense graderia. Amagant sota tecnicismes absurds, com si parlés per ignorants, la vella recepta: vendre-ho tot i apujar preus. Eludint que si cal vendre els actius, és per una ordre clara del president de desinvertir. I tot amarat en aquest discurset de que cal fer un esforç entre tots perquè un milionari s'ha comprat una joguina i ara no sap com jugar amb ella. 

Tornem a ser al 2013. Pitjor, perquè llavors confiàvem en la venda del club i ara ja hem cremat aquesta carta. Per això no calia haver canviat de propietat ni tampoc haver acceptat de bon grat mandataris sense arrels espanyolistes. Això de salvar-nos ja ho sabíem fer abans, senyor Guasch, ho hem fet tota la vida. 

Francesc Via 

@francescviapol        


 20/05/2019 El moment és ara
 14/05/2019 El que volíem
 07/05/2019 Volver a creer
 30/04/2019 Perfils
 23/04/2019 Femení: despertar del somni
 15/04/2019 Horitzons de dubtes i certeses
 08/04/2019 Vius de la trampa
 01/04/2019 Quatre coses abans del Geta
 27/03/2019 La mediocridad no es una opción
 18/03/2019 Caure del cavall
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 64