AVUI A POL

TEBAS INSISTEIX EN QUE LA COMPETICIÓ TERMINARÀ 100%

30/03/2020
LaLiga ratifica la necessitat de concloure el campionat "per qüestions ètiques i econòmiques"; alguns clubs ja proposen que es doni per nul·la la temporada. El pitjor escenari seria que si el 27 de juny no s'ha reprès pot donar-se la 19-20 per perduda.

Redacció, 30/3/20 15:15h (actualització, h) Aquest dilluns s'ha produït una nova reunió telemàtica de Javier Tebas, president de LaLiga, amb representants dels equips de Primera i Segona Divisió per avaluar la situació creada per la crisi del coronavirus. Sobre la taula, diverses qüestions derivades com ara l'afectació en l'economia dels club; ja són unes quantes les entitats que han anunciat que recorreran als ERTOs i a les rebaixes salarials, casos d'Espanyol, Barça, Atlético de Madrid i Espanyol, i la llista sembla que s'anirà ampliant. A més, malgrat la incertesa de l'evolució de la pandèmia fa que parlar de calendaris sigui un exercici complicat, LaLiga tenia la intenció de començar a dibuixar els possibles escenaris i possibles derivades com què passarà amb els jugadors que acaben contracte aquell dia i, de retruc, es podria arribar a endarrerir l'inici de la temporada 2020-21.

Pel que fa a com ha anat la reunió, el periodista Isaac Fouto explica que LaLiga insisteix que la competició terminarà al 100%, i que l'escenari més factible ara mateix seria que es jugui a l'estiu, a porta tancada; malgrat ja hi ha clubs que estarien proposant que es doni per nul·la aquesta temporada, és un escenari que no contemplaria la patronal. "La temporada ha d'acabar sigui per raons econòmiques i ètiques perquè els títols, ascensos i descensos s'han de resoldre en el camp", hauria traslladat Tebas als clubs, segons algunes filtracions.

Per la seva banda, Ramón Fuentes trasllada que LaLiga contempla el retorn de la competició el mes de juny, prolongant-se fins a finals de juliol i efectivament en la gran majoria dels casos a porta tancada, sempre tenint en compte que la FIFA concediria una moratòria per a la durada dels contractes i cessions. En aquest escenari estimen unes pèrdues pròximes al 20% per als clubs -no tant pel tema audiovisual, sinó pel tema de taquillatge i patrocinis-, que pujarien al 30% si no tornés la competició, les pèrdues en televisió ascendirien al 30% en tots els conceptes. Segons Fuentes, pel que fa a la qüestió dels ERTOs de la reunió surt el convenciment que aquesta mesura serà empresa per la gran majoria dels clubs, tret de comptades excepcions. Sergio Fernández, de MARCA, apunta que pràcticament descartat començar a la fi d'abril o principis de maig, hi hauria una data límit: si el cap de setmana del 27 de juny no s'ha reprès la competició, el més possible és que la temporada es perdi i suposi una garrotada difícilment solucionable per a alguns clubs. "Si no hem començat aquí, serà impossible. És que, si a aquestes altures no ha tornat a funcionar tot el país, el menys import serà el futbol i la ruïna serà gairebé total", explica a MARCA un dels presidents. Els pitjors escenaris comprimeixen la part de competició que queda en 4-5 setmanes, comptant amb jugar tres jornades cada set dies. 

Gairebé un mes després que l'italià fos el primer campionat en acollir-se a la suspensió temporal i amb la pandèmia del coronavirus en expansió, es molt complicat que es pugui conèixer com es resoldran els tornejos. Amb l'Eurocopa 2020 ajornada al pròxim any i les competicions europees també postergades sense data fixada, múltiples opcions s'estudien per a tractar de trobar una solució esportiva i equitativa. A Anglaterra fins i tot s'apunta l'opció de jugar els partits pendents a l'estil del Mundial, a porta tancada i amb els jugadors concentrats en hotels sense contacte amb l'exterior, al juny i al juliol. A la Premier la major part dels equips ha disputat 29 partits, per la qual cosa els queden nou per jugar, excepte a quatre, als quals els resten deu. El Liverpool domina el torneig amb 25 punts d'avantatge sobre el Manchester City, quedant a només dues victòries d'aconseguir el seu primer títol de lliga en trenta anys. En la permanència i fins i tot a Europa encara no hi ha res definitiu. pel que fa a Espanya, s'han disputat 27 jornades, per la qual cosa falten per disputar-se onze. El Barcelona lidera la classificació amb dos punts d'avantatge sobre el Real Madrid, la lluita per les competicions europees és ferotge amb molts aspirants molt a prop i la de la salvació està molt oberta, amb el cuer, l'Espanyol, a sis punts de la salvació.  

Al llarg del cap de setmana des d'altres organismes hem tingut diferents posicionaments sobre el tema; per exemple, tant el vicepresident Aleksander Ceferin com el vice-president Michele Uva han parlat dels diferents plans previstos per a la represa de la competició, i com a nota destacada està que han deixat lliscar que no és descartable que la competició quedi definitivament suspesa; Ceferin apuntava a tres escenaris, un dels quals seria aquest, mentre que Uva malgrat deixar en mans de les federacions la decisió sobre els calendaris sí apuntava a una possible data límit abans de la qual necessiten saber com queden les classificacions dels respectius campionats nacionals.