AVUI A POL

LA FISCALIA DEMANA TRES ANYS DE PRESSÓ PER A 3 MEMBRES DE RCDE FIRM

01/03/2019
Integrants d'aquest grup radical van agredir a un membre de la Juvenil durant la Fira d'Abril de BCN del 2016 que li han deixat seqüeles; segons l'escrit, els acusats es refereixen als membres de Juvenil com a "rojos de mierda".

Redacció, 15:30h El club ha emès un comunicat respecte a aquesta notícia, i el tractament informatiu que se n'ha donat: 

Davant les informacions aparegudes en les últimes hores en alguns mitjans de comunicació pel que fa a la petició de la Fiscalia de penes de presó per a 11 presumptes membres del RCD Espanyol de Barcelona el club vol matisar el següent:

Els acusats per la Fiscalia van ser expulsats per un període de 5 anys com a socis de l'entitat, l'any 2016 d'acord a la resolució adoptada pel Comitè de Disciplina Social del club pel que la seva vinculació amb l'entitat és inexistent. Ni són socis, ni abonats ni estan vinculats de cap manera amb el nostre club. L'expulsió porta associada una ordre d'allunyament de més de 500 metres de les instal·lacions de l'RCDE Stadium en els dies de partit. En aquest sentit les mesures adoptades podria ser ampliades en funció de les resolucions judicials que es puguin derivar en el futur.

El RCD Espanyol de Barcelona vol un cop més mostrar el seu absolut i contundent rebuig a qualsevol mostra de violència física o verbal que res tenen a veure amb els valors esportius que defensa l'entitat. La violència associada al futbol ha de ser eradicada de manera contundent i enèrgica.

En aquest sentit demanem als mitjans de comunicació el màxim respecte a socis i aficionats en el tractament de les informacions a fi de no menyscabar la imatge de l'entitat ni la seva vinculació gratuïta a determinats comportaments aliens a l'esport i al nostre club.


Redacció, 7:30h La Fiscalia demana 3 anys de presó per a tres integrants del grup radical RCDE Firm per agredir un integrant de la penya Juvenil, fets que van tenir lloc al maig del 2016. La petició de penes inclou una inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna, i indemnitzacions per 18.850 euros. Segons l'escrit de la Fiscalia, els acusats "rebutgen a l'anomenada Peña Juvenil Espanyolista 1991, també dirigida a la promoció del mateix equip de futbol, i la seva presència en l'estadi" en associar-la amb una "tendència ideològica pròpia de col·lectius d'extrema esquerra antagònica a la seva, ja que defensa valors polític socials extrems propis d'extrema dreta". Els acusats es refereixen als membres de Juvenil com a  "rojos de mierda". La Fiscalia atribueix diverses agressions dels acusats cap als membres de la Juvenil entre elles "un fort cop de puny" ocorregut sobre les dues de a matinada de l'1 de maig de 2016 en la carpa Calle Betis, instal·lada en l'avinguda Eduard Maristany del recinte firal Fòrum de Barcelona amb motiu de la Fira d'Abril. Recordem que la víctima, que estava amb uns amics, va veure com s'acostaven una dotzena de persones vinculades al grup RCDE Firm. Diversos membres del mateix van propinar una pallissa al jove, al qual van agredir a  cops de puny i puntades de peu, fets pel qual van ser detingudes posteriorment cinc persones. Ja eleshores la jutgessa encarregada sostenia en el seu acte  en el seu acte que existeixen indicis per presumir que el jove seguidor de la Juvenil va ser "víctima d'una brutal i gratuïta agressió física" pels cinc detinguts, integrants d'un grupuscle suposadament d'ideologia de ultradreta" amb l'únic motiu de "menyscabar la seva integritat física" i intimidar-lo a el i ala resta de membres de la Juvenil, "sense ideologia política o bé, alguns d'ells, simpatitzants de moviments d'esquerra", el que obria la porta a incloure els motius ideològics i d'odi.

Ara, segons la Fiscalia, davant la "brutal agressió" la resta la van observar "sense fer res per a evitar-la ni per a ajudar la víctima, reforçant amb la seva presència l'acció dels anteriors i facilitant l'execució de l'agressió", a la qual es van sumar amb "puntades i puntades de peu" que van produïr a la víctima lesions consistents en una ferida contusa parietal esquerra i policontusionns en rostre, peu dret i extremitat superior esquerra, que van trigar a estabilitzar 15 dies, dels quals tres va estar incapacitat per al seu treball i vida habitual; després de rebre tractament assistencial i quirúrgic, com a seqüela li ha quedat una cicatriu de 3 centímetres en la zona parietal esquerra. Segons el text de la Fiscalia, "no era la primera vegada que membres de RCDE FIRM manifestaven aquella animadversió cap a la Penya Juvenil Espanyolista 1991 i cap a uns altres als quals assignaven una ideologia d'esquerres". Com a responsabilitat civil, la Fiscalia demana que els acusats indemnitzin amb 650 euros a la víctima per lesions temporals, amb 8.200 euros més per seqüeles en concepte de perjudici estètic i amb altres 10.000 euros més en concepte de mal moral afegit al crebant moral inherent a tota lesió.

El mateix 2016, pocs mesos després dels fets i a petició del fiscal, la jutgessa que portava el cas va prohibir els cinc seguidors radicals que apareixien com a implicats i que van ser expulsats del club a acostar-se a menys de 500 metres a l'estadi de Cornellà-El Prat els dies de partit; una mesura excepcional amb la que es pretenia evitar que la víctima i els seus amics, que eren testimonis de l'agressió i com ellmembres de la Juvenil, poguessin ser agredits o assetjats. La víctima i els seus amics, davant el seu temor a ser agredits o intimidats pels ausats o el seu grup, han procurat anar acompanyats a l'estadi.