AVUI A POL

'LA MALDITA VIDA FUTBOLÍSTICA DE WOLFRAM WUTTKE'

08/08/2018
"Quan va morir, em va sorprendre el poc que es va parlar d'ell a Espanya, i vaig pensar que darrere de la seva vida hi havia quelcom interessant que explicar", ens diu José Miguel Gala, que acaba de publicar un llibre sobre la seva figura.

L'any 2015 vam haver de lamentar la mort d'un futbolista que malgrat tenir un pas breu per l'entitat, va deixar empremta en tot l'espanyolisme. Estem parlant de Wolfram Wuttke, que després de passar uns dies en estat de coma per una malatia, ens deixava amb només 53 anys d'edat a la localitat renana de Lünen. En la seva etapa en actiu, entre 1979 i 1993, va jugar un total de 299 partits amb cinc clubs diferents, anotant 66 gols. Internacional amb l'absoluta alemanya 4 vegades, a meitat de la temporada 1989-90 i procedent del Kaiserlautern va arribar a l'Espanyol per disputar el campionat de Segona Divisió, aconseguint aquell recordat ascens a Málaga, en una dramàtica tanda de penals. Posteriorment, va fitxar pel Saarbrucken, on es va retirar poc després per una fractura a l'espatlla. Un cop penjades les botes, va intentar sense gaire èxit provar fortuna com a entrenador; també va posar una botiga d'articles esportius, que va acabar fent fallida. 

L'entrevista que li va fer a Catalunya Ràdio el Santi Carreras l'any 1991, on parlava de la seva fama d'"enfant terrible"

Ara torna a cobrar protagonisme la figura d'aquest jugador amb motiu que José Miguel Gala acaba de publicar un petit llibre sobre la seva figura, que porta per títol "La maldita vida futbolística de Wolfram Wuttke". Es tracta de la primera obra dedicada al futbolista, de qui l'autor ens recorda "com va dir en alguna ocasió Franz Beckenbauer, per ser estrella del futbol són necessaris tres requisits: tenir molta disciplina, tenir molta sort i néixer al país i al moment adequat... Wuttke no reunia cap dels tres".

llibrewuttke02.png

Gala, com a punts altres nens espanyols, es va fer perico "arran del partit de tornada de la final de la UEFA a Leverkusen. Aleshores tenia 10 anys, i de tant en tant els meus oncles em portaven al Bernabeu, però va ser arran d'aquesta no-victòria, d'aquesta no-UEFA, quan va despertar la meva simpatia per l'Espanyol. Com em va dir Orejuela per telèfon quan el vaig entrevistar amb motiu d'aquest petit llibre -va compartir breument vestuari amb Wuttke-, 'això és el bonic del futbol'". "Quan Wuttke fitxa per l'Español, els clubs espanyols amb prou feines fitxaven futbolistes alemanys; com comento en el llibre, en els vuitanta i principis dels noranta ser alemany i jugar a la Lliga era sinònim de professionalitat i de solvència (abans ja ho havien demostrat jugadors com Netzer, Breitner, Stielike, Bonhof, Schuster, etc). Quan Wuttke mor en el 2015, em sorprèn el poc que es va parlar d'ell a Espanya, i al seu moment vaig pensar que darrere de la seva vida hi havia quelcom interessant que explicar", destaca.

llibrewuttke03.png

José Miguel ha hagut de lluitar amb algunes dificultats a l'hora de fer la seva recerca documental per escriure el llibre: "Lamentablement, no he comptat amb molts suports a l'hora d'aconseguir més informació sobre ell. A excepció del RCDE i del FC Schalke 04, cap club ha contestat als meus correus. Quant a ex-futbolistes de la Bundesliga que van coincidir amb ell en els seus temps en l'Hamburg o el Kaiserslautern, tres quarts del mateix. Valoro especialment l'amabilitat de Eloy Pérez i Diego Orejuela, els qui sí han col·laborat en el llibre, que he auto-editat de forma bastant amateur i independent". 

El preu inicial de venda al públic és de 8 euros, despeses d'enviament incloses; els interessats poden contactar amb l'autor al mail librowolframwuttke@gmx.es.