AVUI A POL

ROGER GUASCH: 'HI HA UNA OFERTA FORMAL PER GERARD'

13/05/2018
El director general corporatiu demana afrontar amb el cor però també amb el cap possibles decisions, i també "empatia" amb el jugador i el club. Anticipa la pujada dels abonaments: "Entre tots hem de salvar aquest club"

Redacció, 11:50h Roger Guasch, nou director general corporatiu de l'Espanyol, ha estataquest matí als estudis de l'espai Tiempo de Espanyol, que elebra amb un programa especial els seus 25 anys de seguiment a l'actualitat perica. L'alt executiu, que treballa en un nou pla estratègic que ha de ser el full de ruta de l'entitat en els propers anys, ha parlat de diferents aspectes, començant per la feina que està duent a terme Òscar Perarnau per definir el nom del nou entrenador i també un director esportiu, passant per com es vol rebaixar la massa salarial, anticipant vendes -en aquest sentit, ha confirmat que hi una oferta formal per Gerard Moreno, demanant comprensió si arribat el cas es produeix la seva sortida-, i també avançant la pujada en el preu dels abonaments, en considerar que tothom, inclós el soci, ha de col·laborar en la tasca de salvació de l'Espanyol.

Guasch ha començant parlant d'un tema que ocupa i preocupa a l'espanyolisme, el de la possible venda d'actius esportius, un aspecte que des del seu càrrec te clar que forma part del negoci del futbol: "Sóc una persona que gestiono amb el cap i quan arribo a un lloc intento deixar les emociona de banda. És una opinió meva, no de Consell, on també està el tema de les emocions. La venda de jugadors, és una demostració del món del show futbol, consisteix en generar bons jugadors que puguin passar a d'altres clubs, i és una part important del compte de resultats, però ho és a molts clubs nacionals i estrangers. Entenc que no pugui agradar i cal explicar-ho molt bé".

En qualsevol cas, deixa clar que ell no és l'encarregat de gestionar la part esportiva, pel que no pot entrar massa en el tema de la tria de tècnic i director esportiu: "Òscar  el seu equip estan treballant molt bé, donant cos a la decisió. Jo entro en la part econòmica i en què ens podem moure, hi haurà una decisió en els propers dies si Perarnau aconsegueix tancar la negociació. Ha treballat amb quatre noms i esperem els resultats. Si està Gallego? És una possibilitat però hi ha molts factors que Òscar te en compte i entren moltes coses. De noms d'entrenadors, no puc entrar; Perarnau està treballant-ho molt bé, ha mantingut en el seu cercle els noms, ho està fent bé, i fins dilluns de la passa setmana no sabia algun dels noms i seguiré mantenint la confidencialitat. Tots estan en els paràmetres econòmics, hi ha algunes variables que condicionen el tema. Cada entrenador te les seves peculiaritats".

El director general executiu no ha avançat si anirà primer el nom del tècnic o del director esportiu: "Ho porta Perarnau i serà decisió seva. Jo afavoriria tancar quan abans millor el tema de l'entrenador, abans de l'últim partit. Estem planificant molts temes i seria bo que s'incorpori quan abans millor".  En bona lògica, els dos temes haurien d'estar tancats abans del dia 23, en que està previst que Chen Yansheng deixi Barcelona: "Depèn d'Òscar que ho tingui tot... Diré una animalada perquè estiguis content, imaginem que és un entrenador del Mundial... hi ha uns tempos que s'han de respectar, confiança total en Perarnau. Jo treballo en el suport però la decisió tècnica està en mans de Perarnau i la decisió de Chen. El que hem demanat, ja que és un tema important, és que sàpiga gestionar persones, es pugui incorporar i se senti bé". Pel que fa al director esportiu, ha confirmat l'avançat per PericosOnline, en el sentit que que "la preferència de Perarnau és que es focalitzi en el primer equip" malgrat el qual "si tenim una plantilla de 25 jugadors i una de les bases econòmiques de la plantilla és generar jugadors i puguin passar a altres equips via venda han de jugar i tenir visibilitat. Qui s'encarregui del primer equip ha de tenir un ull en el filial. A nivell operatiu, invertirà el 80% en el primer equip, però inclou el B". Pel que fa a candidats ha explicat que "igual que el treball cara a l'entrenador avança, aquí en coses en que s'havia fixat han seguit altres camins professionals o han decidit seguir, hi ha hagut canvis".

Guasch ha explicat que "cal corregir el que és la representació del club, en molts àmbits, perquè no arriben a tot. El nou organigrama amb Perarnau i amb mi perd, i cal reconstruir-ho, aquest portaveu del club, de cap i cor perico, gran professional, que sap explicar les coses, ens falta, ha d'estar en el pla estratègic. Ha de tenir una pota esportiva, una corporativa, i ens ha d'ajudar a fer un desenvolupament de recuperació institucional del club a Barcelona i a fora. És una evidència i ho hem de parlar amb Chen aquest dies. Hem de treballar com desenvolupar la nostra presència a nivell social, i hem de treballar amb una fórmula per com amb aquest portaveu desenvolupar la presència institucional".

Guasch ha afirmat que l'objectiu és rebaixar el límit salarial -la xifra podria anar dels 10 ls dotze milions-, que està al límit com s'ha vingut explicant: "Tenim el 80% del pressupost, és de bojos, ens hauríem de moure en un 50% Cal ajustar tot això. Hem invertit en una plantilla i no ha donat el resultat, cal reflexionar, confio en Perarnau, és súper reflexiu i en això estem, estem a l'inici del projecte i fent una aposta de futur. Què vaig pensar quan vaig veure la situació? Quan un pren una decisió és perquè pensa que és la millor decisió i la pren professionalment; una de les meves frases i ha sortit publicada és, "jo no vaig matar Manolete". Si la gent que es va equivocar ja no hi és? Doncs ja està... Vist el problema, cal començar a treballar-lo amb il·lusió i amb ganes. Si seguim fent les coses iguals sabem quin és el resultat, si provem de canviar coses de 10 en alguna ens equivocarem, però provarem equivocar-nos el mínim possible".

La via per rebaixar aquesta massa és o vendre, o acordar que els jugadors cobrin menys: "Quan es van fer fitxatges la gent es va emocionar, va viure l'excel de les emocions, i ningú va viure l'excel numèric; ens tocarà vendre, no enganyem ningú. Quina xifra: es parlava de 17 quilos i s'ha fet una bona feina per reduir la quantitat, però a banda de compte de resultats necessitem de tresoreria perquè Perarnau decideixi a qui fitxa, pel que quan estigui tot tancat decidirem per quant.  Rebaixarem la massa salarial, si aconseguim vendre i obrir la finestra de jugadors del filial". Pel que fa a jugadors que són en nòmina amb contractes elevats i als quals es podria donar sortida, "cal fer-ho amb temps i de manera minut 44 planificada, i demanant, i és molt bèstia el que demano, que en aquests temes deixin el cor perico i pensin amb cap perico, i és molt difícil. En el temps que porto he vist que això es porta treballant per Perarnau de fa mesos, tinc confiança que les decisions que s prendran seran amb cor perico i cap perico, i cal acceptar el que vingui".

Pel que fa a Gerard Moreno, ha insistit, "cal abonar la clàusula; comprar el 30% és complicat pel tema de tresoreria. Els que ens estimem Gerard hem de pensar també que hi ha d'altres interessos. Per part del club s'ha dit que te una clàusula i cal passar per ella, ni més ni menys, després està la decisió del jugador... entenc el sentiment dels afeccionats però demano fer un treball d'empatia amb el jugador i el club. Si tinc constància d'una oferta formal per Gerard? Sí. Com per molts altres jugadors, però el posicionament del club és molt clar, no perdrem el cap i ho gestionarem amb responsabilitat. Si hi ha d'altres opcions seria el darrer en sortir? Es prendrà la decisió que es pensi és la millor, no podem esperar a coses que vinguin d'aquí sis mesos, la situació és la d'ara".

A nivell econòmic, ha desmentit el que es va publicar respecte a una reunió a Madrid entre consellers i membres de Genètica Perica sobre un suposat interès en comprar accions del club, ha insistit: "No hi ha hagut cap oferta; com passa en qualsevol empresa, s'ha d'estar atent a qualsevol oportunitat, i el club no ha buscat cap oportunitat". També s'ha referit a les restriccions del govern xinès, que afectin la inversió de Chen i Rastar, que al seu parer no comprometen la seva implicació: "Està demostrant una fidelitat al projecte amb les restriccions marcades, estem buscant solucions. I arribat el cas, ho faria molt bé. Si he vingut a liquidar el club? Jo no vaig enlloc a liquidar, aquesta fama no es correspon amb el meu currículum". I ha afegit: "Treballem en un nou pla estratègic que sustenti la transformació del club, crec que podem fer grans coses. Per exemple, si crec que un valor que te el club és el futbol de base i no hi ha exposició, no s'està fent bé. Estem en un procés de transformació, hem de potenciar la marca, millorar el futbol base, i tot això es fa dia a dia i picant molta pedra". En aquest mateix sentit, s'està treballant en temes com el naming right, tot i que admet que és difícil tancar-lo, per que no ha descartat rebaixar la xifra que es podria exigir.

Pel que fa al controvertit tema de si es pujaran els abonaments, ha explicat quina és la situació: "Abans del si o el no vull explicar la realitat; és una decisió de pla estratègic perquè el que pensi jo el consell i el president ho han de validar". En qualsevol cas, ha explicat experiències professionals anteriors i també determinades necessitats de l'entitat que apunten que efectivament s'aplicarà aquest increment de preus: "Si volem salvar aquest club ho hem de fer entre tots, no només perquè hagi vingut un tio de fora, i ens hem de posar tots, inclosos els socis". I ha insistit: "Si s'haguessin fet les coses bé d'hagués pujat el carnet aquest anys... hem d'assumir com estem".

Per acabar, era obligat tractar el tema de la Grada Canito: "Hi ha visos de solucionar-ho; per què passa això? Perquè ens diuen que les normes que han de signar són més explícites, si un dia hi ha un problema el club és el responsable. S'obre una finestra amb la nova llei de protecció de dades. Ens tornarem a reunir amb la Grada i explicar aquesta novetat, i aquí provarem de ser flexibles. D'altra banda, a la gent que anima amb certa edat hem de fer un cert esforç. En aquest tema hi ha voluntat d'acord, però no hem de barrejar altres temes: la gent que treballa al club ha de tenir el màxim respecte a la història del club i ser bons professionals", ha explicat en referència a demanar la dimissió del cap de seguretat Àlvar Mallafré. Seguint amb el tema de l'animació i a moure la Juvenil a la part baixa de l'estadi, es remet al que dicta la Lliga en el sentit que només hi hagi una grada d'animació, i a les objeccions d'altres socis aituats en el sector on voldrien situar-se: "M'agradaria que tots dos s'ajuntessin i es portessin bé; on volen anar està ocupat per socis que porten anys i no es volen moure".