AVUI A POL

Per la banda per Òscar Julià

Els testos s'assemblen a les olles

Estem vivint les últimes setmanes d'un final irreversible i crec que perdem els esforços pensant en la temporada actual i no en la propera.

De la temporada actual ja no em preocupa res i per això no entenc què fa Rufete perdent el temps entrenant l'equip i no preparant la liquidació dels jugadors que ha de fer fora, que són pràcticament tots.

L'únic motiu positiu de veure'l a la banqueta seria si això signifiqués que hi ha algú altre més capacitat planificant la propera temporada i que a Rufete també l'empaquetarien juntament amb tots els jugadors d'aquí un parell de setmanes.

Però jo no vull parlar dels jugadors i de l'entrenador, que seria com parlar del dit que apunta a la Lluna.

M'agradaria fer una mica de memòria per saber d'on venim perquè sempre és bo aixecar la mirada i perquè mirar al passat va bé per pensar en possibles solucions de futur.

L'Espanyol portava molts anys, dècades diria jo, gestionant-se molt malament. El deute va anar creixent de forma gairebé exponencial, fins a portar el club al límit de la seva viabilitat. Aquest període és el que coneixem com el danisme, que es va materialitzar en tres Presidents: Dani Sánchez-Llibre, Ramon Condal i Joan Collet. Aquells mateixos propietaris del club que ens van portar al límit del precipici van trobar un nou comprador i li van vendre les accions a un preu sorprenentment superior al que valien (perquè valien zero).

El nou propietari que va comprar el club, Chen Yansheng, va aterrar a l'Espanyol amb dos grans dèficits: no sabia com funcionava el negoci del futbol i no coneixia la idiosincràsia de l'Espanyol.

El que hauria d'haver fet Chen el primer dia, com a bon gestor que se suposa que és, és intentar mitigar aquestes dues mancances confeccionant un Consell d'Administració amb persones que coneguessin el món del futbol i que coneguéssim què és l'Espanyol.

Però Chen no va fer-ho, i va fer un Consell amb persones xineses de la seva confiança (fins aquí res a dir), però que va complementar amb persones de nacionalitat espanyola que no en tenien ni idea del negoci del futbol i amb molt poc, o escàs, coneixement del que significa ser perico. El resultat és que van decidir gestionar el club com una empresa i ho van fer d'esquenes als aficionats pericos. I això va provocar, entre d'altres coses, que fitxessin un director general, Roger Guasch, que no coneixia ni el negoci ni els clients, que és com ens van començar a tractar.

Amb el temps s'ha demostrat que la distància entre el Consell (i la cúpula directiva que van posar a comandar el club) i el socis ha anat creixent fins a fer-se pràcticament irreconciliable si no hi ha un canvi radical de Consellers i directius.

Tot el que passa per sota de la direcció general, com passa a qualsevol organització, s'acaba traslladant aigües avall perquè les persones que s'incorporen noves es busquen amb un determinant perfil i forma de fer, i perquè les persones que ja hi eren acaben actual segons la forma que marca la cúpula per no sortir-se de la línia marcada.

Per això mateix crec que cal fer foc nou des de dalt de tot fins a l'últim jugador. Ens cal un canvi de rumb radical si no volem que a les crisis social i esportiva que estem vivint també se li sumi la crisi econòmica si l'any vinent no som campions de Segona i tornem a la màxima categoria.

No sé com podem fer arribar el que sentim al propietari del club, fa la sensació que estem predicant al desert. Em temo que fent soroll a les xarxes socials, cridant a les tertúlies de ràdio i escrivint articles no canviarà res. Però el que és pitjor es veure com amics pericos han abaixat els braços i no tenen ni ganes de protestar, perquè si perdem l'esperit d'aquest club, que són les seves persones, estem mort i enterrats.

Espero que algú escolti als socis abans que sigui massa tard. Potser l'última esperança es diu Josep Maria Duran, que faria bé d'escoltar-nos.

Òscar Julià 

@OscarJulia  


 27/06/2020 Tornar als orígens
 07/01/2020 Només és futbol
 22/12/2019 Massa poc ens passa
 28/09/2019 Abonats que no van a l'estadi
 20/09/2019 Perdent un altre tren
 06/08/2019 Si Borja Iglesias marxa
 31/05/2019 Rubi, d'heroi a traïdor
 19/05/2019 Aprofitar l'onada
 13/05/2019 Els últims 8 partits
 08/04/2019 De víctimes i culpables
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 28