AVUI A POL

La pilota de Dàmocles per Joan Pau Jàvega

Delenda est 4-4-2

Cartago va ser la principal enemiga de Roma en la conquesta del Mediterrani fins que va ser destruïda el 149 aC.

Els diferents capítols bèl·lics entre aquestes dues potències reben el nom de Guerres Púniques, que van del 264 aC fins el 146 aC.

Les fonts històriques ens han deixat una anècdota vinculada a un personatge curiós de la història de Roma, Cató el Vell, qui solia acabar totes les seves intervencions amb la següent sentència: "Delenda est Carthago" (Cartago ha de ser destruïda). Aquest polític romà assumia que Roma no podia permetre deixar amb vida al seu enemic, ja que sempre podria recuperar-se i tornar a convertir-se en l'amenaça que, 70 anys enrere, havia arribat a plantar-se a les portes de la pròpia ciutat.

A l'actualitat, la frase de Cató el Vell s'utilitza per repetir sempiternament una idea fixa. Com el 4-4-2 d'Abelardo, amb un doble pivot defensiu (Marc Roca i David López) i sense interiors ni mitges puntes que connectin la defensa i l'atac. I els nostres homes que poden fer jugar a l'equip (Melendo i Darder) a les bandes.

Tret d'algo més d'actitud per l'emergència del moment, Abelardo ha ofert més del mateix: pilotades a la frontal, buscar l'error del defensa rival, joc brut de Calleri (quan pot oferir quelcom més) i en general un joc molt poc vistós. És a dir, la manera més complicada de fer gol.

Entendria el sistema si no tinguéssim plantilla per fer res més. Però n'hi ha prou amb veure que Melendo es mou bé d'interior o mitja punta. Cada vegada que es va desenganxar de la banda i va anar cap al mig és quan vam poder trencar la defensa de l'Alavés.

Com Cató el Vell segueixo insistent: podríem tenir un mig del camp que seria l'orgull de Sant Adrià amb Marc Roca de pivot i Melendo i Darder d'interiors (4-3-3).

El cert és, però, que a aquestes alçades ja tot compta per guanyar. Ni que sigui per cortesia de Pacheco. Però em trenca l'ànima veure com desgastem talent per no alinear a cada jugador a on li toca. Ni Gallego, ni Machín, ni ara Abelardo, han sabut donar continuïtat a aquell l'Espanyol 2018-2019 que va fer números per anar a Europa.

En fi, ens toca anar contra la història de la competició. Però "delenda est Cathago... vull dir!,el 4-4-2 d'Abelardo".

Joan Pau Jàvega 

@pilotalcap