AVUI A POL

La pilota de Dàmocles per Joan Pau Jàvega

El fil d'Ariadna

Teseu va ser l'heroi grec que va matar al Minotaure i va aconseguir escapar del laberint que albergava el monstre. No ho hagués pogut aconseguir sense l'ajuda d'Ariadna, que va consistir en donar a Teseu un cabdell de fil que aquest va lligar per un dels extrems a la porta del laberint. Així, recollint el fil, va aconseguir trobar el camí de tornada.

D'aquest mite en va sortir l'expressió "el fil d'Ariadna". Quan no hi ha res a on aferrar-se, ni que no ens hi juguem res, una estadística d'imbatibilitat europea pot ser un fil d'Ariadna. Necessitem positivisme, bones sensacions, confiança... I els partits d'Europa League, amb rivals fins ara assequibles, són el comodí perfecte per jugar amb ambició, tenir el control i portar la iniciativa.

Imaginem per un moment que hem guanyat al CSKA a casa ni que sigui per la mínima. O que hem empatat. Però amb un bon joc, conscients de que no ens hi juguem res, fent un rondo al rival i amb la bona notícia que Andrés Prieto es garantia sota pals. Aquests són el tipus de coses que ens ajudaran a agafar confiança quan no hi ha res. Potser no ens hi jugàvem res a la classificació, però ens hi jugàvem molt moralment.

Em sobta que el resultat de la reunió entre capitans del primer equip i els principals representants de l'afició, on es va demanar unitat i amor incondicional, sigui aquest xurro de partit. D'acord que tot estava enfocat al duel contra el Betis, però per respecte als pocs més de 10.000 aficionats que érem a l'estadi, per la imatge del club a Europa i, per insignificant que sembli, una bona dosi de moral; s'havia de guanyar al CSKA.

S'estan desvirtuant les bones sensacions que van portar el canvi d'entrenador. El sistema torna a estar qüestionat (tampoc entenc perquè no es dona continuïtat al 4-3-3 de Rubi): no sabem sortir amb la pilota jugada des de la defensa, concentrem tot el joc a les bandes sense oferir cap ajuda del mig del camp, no hi han cobertures, obliguem a Pedrosa i a Pipa a encarar sempre causant moltes pèrdues, tot el "perill" arriba per centrades molt difícils o impossibles, i som incapaços de fer una transició o un canvi de joc passant pel mig del camp.

Però no perdem el fil. Potser es tracta d'agreujar molt més la situació. Estratègia? Avui Chen era a la grada i espero que hagi pres nota del malestar de l'afició i de la urgència que pateix l'equip. Si recollim el fil que ens ha de salvar, aquest ens portarà al mercat d'hivern, on hi ha moltes esperances dipositades i pot ser, segur, determinant de cara a trobar la sortida d'aquest laberint.

Joan Pau Jàvega 

@pilotalcap