AVUI A POL

La pilota de Dàmocles per Joan Pau Jàvega

Assenyalar a la lluna i mirar el dit

Han estat uns dies esperançadors: es va filtrar la notícia de que la plantilla havia fet saber a Gallego que no estan còmodes amb el seu sistema, després es va parlar sobre l'apoderament de la plantilla en les decisions tècniques, i, finalment, que Gallego seria fidel a les seves idees.

Es respirava un ambient de canvi però, des les tres opcions, sembla ser que l'última és la que va influir més pel partit de Balaídos.

Gallego va sortir fidel al seu 4-4-2 amb petites novetats: Pedrosa d'extrem esquerre i Vargas acompanyant a Calleri a l'atac. Passats 15 min. de partit, tímides passades entre defenses, un mig del camp inexistent i, en conseqüència, una davantera perduda. Bé, lluitant les pilotades dels nostres defenses. I a aguantar els atacs del Celta. I així tota la primera part.

Si algú que no segueix a l'Espanyol li diuen que l'entrenador es juga el càrrec (o això vull pensar), el partit no reflectia un mínim símptoma de reacció, ni de millora, del que hem viscut anteriorment.

Centrats en l'esquema, alguna gent anomena "doble lateral" al fet que Pedrosa jugui per davant de Dídac. Però a nivell tàctic, això no s'ha reflectit en res. Ni en atac, ni en defensa. De fet, el gol del Celta arriba per aquesta banda esquerra amb "doble lateral". Prefereixo pensar que Gallego aposta per Pedrosa d'extrem (mentre acabi de polir les seves carències defensives), enlloc de que realment hi hagi alguna estratègia amb aquesta decisió; perquè, com he dit, la influència en el joc és nul•la.

Pedrosa ha fet el gol, sí. Però analitzem el gol: error del rival (com tots els que hem fet a la lliga fins ara), defensa del Celta descol•locada i fortuna de Calleri en aguantar la pilota i fer la passada de gol. D'això se'n diu oportunisme, res d'estratègia de "doble lateral".

Després hi ha lo de M. Vargas que, al meu parer, ha complert de davanter. Però no n'hi ha prou amb un sistema que fa aigües per tot arreu com per, a sobre, reinventar jugadors? Vargas és un extrem nat: dels que fan diagonals, tenen velocitat, regategen, assisteixen i fins i tot marquen.

Però el delicte més gran ha estat la reacció de Gallego després del gol oportunista: un altre "doble lateral" a la dreta amb el debut de Pipa a la lliga (6 defenses), i l'entrada de David López juntament amb Roca i Víctor Sánchez (3 mig centres de tall defensiu). De fet, s'ha llegit de la boca de David López durant el canvi: "a aguantar"...

Certament, a vegades, el futbol més atractiu no és el més resolutiu. Però m'he sentit com un equip de Tercera a qui a la Copa del Rei li ha tocat jugar contra un de Primera: aprofitar l'ocasió i a tancar-se a mantenir el resultat i superar l'eliminatòria. Però això és la lliga, i (de moment) som un equip de Primera, i el Celta és un rival que el podem tractar, com a mínim, d'igual.

Hi han recursos com per oferir alguna cosa més a l'afició. Si haguéssim guanyat al Celta de la manera com ha anat al partit, al meu parer, això no salva a Gallego. És com assenyalar a la lluna i quedar-se mirant el dit. L'empat ha estat dur, però just. I seria més just encara si ens servís per fer més autocrítica i tingués repercussions abans no sigui massa tard.

Joan Pau Jàvega 

@pilotalcap          


 29/06/2020 La mort del darderisme
 13/06/2020 DELENDA EST 4-4-2
 10/02/2020 Efialtes de Tessàlia
 02/01/2020 La poma de la discòrdia
 13/12/2019 El fil d'Ariadna
 22/10/2019 Lògica, atzar i màgia
 23/09/2019 El poble ha parlat
 02/09/2019 Gallego i el procés
 20/08/2019 El llegat de Rubi
1