AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Rayo, decisió final

A la zona mixta del partit davant el Betis, Víctor Sánchez, en referència al partit contra el Villarreal, va dir que tocava "anar a la guerra". Tres dies després, Rubi li restava transcendència al mateix partit assegurant que "no era una final". Entre aquests dos discursos antitètics, cal enquadrar el partit de l'Estadi de la Ceràmica, 45 minuts absolutament indignes on la desorientació va ser la tònica general. L'Espanyol és a hores d'ara l'equip més desorientat de la primera divisió. No sap a què juga. Ni és fort en defensa ni genera en atac. L'única constant és que sempre encaixa: ja són 28 gols en els darrers 11 partits, on només en un cop ha deixat la porteria a zero, curiosament l'únic partit guanyat d'aquesta sèrie. Al final, el partit es va semblar més a la guerra que pronosticava Víctor, un oficial d'infanteria erròniament situat al pont de comandament. Podria haver acabat amb una escabetxina però feliçment va primar el més important a una guerra: l'instint de supervivència. Tot i això, també Rubi va tenir raó. Malgrat estar KO durant 45 minuts, no va ser una final. Com a mínim, la seva final. Aquesta, la definitiva, és la de dissabte vinent.

Davant el Rayo, la direcció esportiva haurà de prendre la decisió final sobre el projecte Rubi. No es pot esperar més. L'equip va disputar onze primeres jornades molt bones i després n'ha jugat onze de deplorables. Vint-i-tres jornades són suficients per avaluar cap a on es dirigeix un equip que ja encara la recta final del campionat, havent abdicat ja d'altres horitzons que el de la salvació. El Rayo, un equip per cert que s'ha recuperat d'ençà que va canviar el sistema, ha de decidir la balança. Tindrem una setmana sencera per preparar un partit. La plantilla recupera poc a poc efectius i té nous recursos disponibles. Hi ha jugadors que han fet mèrits fer formar part de la batalla i altres que tenen prou acreditat que no són aptes pel servei. L'equip ha mostrat debilitats i virtuts. Ara és tasca de l'entrenador agafar totes les peces i bastir un equip competitiu. Guanyar i sobretot generar confiança.

Rubi va dir en roda de premsa que la lliga és una cursa de fons. S'equivoca, és una cursa de desqualificació. Hi ha fites, moments, durant la competició, que marquen la trajectòria d'un equip, la d'un entrenador i la d'un projecte. Si no se superen aquestes fites amb garanties, et quedes fora. Despenjat. Mort. Si l'Espanyol fos un club normal, un club que tingués un objectiu més enllà que el de sobreviure, un club on els dirigents estiguessin connectats amb la realitat del futbol, Rubi no hauria arribat tan lluny. Hem renunciat amb naturalitat -fins i tot entre aplaudiments per part de l'entorn- a lluitar per Europa. Hem assumit que les derrotes poden caure una darrera l'altra sense conseqüències. Hem assumit que els reforços tinguin prioritats més enllà de les purament esportives. Hem assumit una aposta per la qual clarament ens manquen talent i recursos, més enllà de tota lògica. Però això ja no pot continuar més. No es pot justificar ni tapar rere el gol de Rosales, a qui algú hauria d'informar que el Villarreal és el pitjor local de primera divisió. Només 9 punts en tota la lliga i encara el veneçolà, paradigma de la desorientació d'aquest equip, anava dient que "pocs equips guanyaran a aquest estadi". Van estar a punt de fer-ho, davant el segon pitjor visitant de la categoria: l'Espanyol.

Mister, no es tracta de res personal, al contrari. Vostè li cau be a tothom. Però son números. I ja tampoc no podem escudar-nos ni en el joc ni en les sensacions. Prengui consciència de la situació i actuï en conseqüència. Si no ho fa, la direcció esportiva haurà de fer la seva feina. De la qual, per cert, caldrà parlar algun dia.

Francesc Via 

@francescviapol    


 17/02/2020 Cursa de fons
 11/02/2020 STOP cagones
 03/02/2020 La GRAN oportunidad
 27/01/2020 Got mig ple
 17/01/2020 La força d'un sentiment, avui
 08/01/2020 El fichaje es creer
 31/12/2019 2020, buscando la identidad
 17/12/2019 Bicefàlia escapçada
 06/12/2019 Asumiendo responsabilidades
 02/12/2019 La tarde en que nos fuimos a la mierda
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 67