AVUI A POL

Can ràbia per Francesc Via

Bipolaritat i decepció
L'Espanyol tancava ahir una primera volta absolutament bipolar que deixa a l'equip en desena posició i 24 punts. Són magnituds que no serveixen per definir del tot l'estat de la qüestió. Allò que tants cops denominem de manera etèria "les sensacions", s'entenen millor si acompanyem aquelles xifres amb aquestes altres: fins a la jornada 11 vam fer 21 punts sobre 33 possibles mentre que en les 8 següents s'han fet tan sols 3. Són números que generen desconfiança i més entre els pericos més vells que ja han viscut alguna caiguda estrepitosa al buit del seu equip. Per posar un exemple, al darrer descens, on un equip sobradament preparat per la permanència va fer 1 sol punt en 12 jornades. O justament 10 anys quan es va fer una primera volta de Champions i tan sols 12 punts a la segona. N'hi ha d'altres més recents, com les rectes finals de Pochettino on l'equip va deixar perdre classificacions europees, o la darrera d'Aguirre on en els 8 partits finals només es va sumar 2 punts, un contra Osasuna, sobre el que encara planen sospites de pacte.

Les virtuts de l'inici de lliga cada cop son més llunyanes. En canvi, els defectes s'agreugen sense solució. Ningú no pot parlar d'histèria, el nerviosisme de l'entorn està perfectament justificat per les dades. 21 gols encaixats en els 10 darrers partits ens parlen d'un equip feble que ha vist com li remuntaven un marcador a favor 8 vegades en la competició. Per fer una anàlisi més exhaustiva, us recomano una ullada a la secció de l'Oriol Pagés "Les altres dades" on n'hi ha de reveladores. Per exemple, aquest és un equip que no sap conservar marcador a favor. Un 42% dels cops el marcador final és pitjor que el del descans. El darrer partit contra la Real és un exemple palmari de feblesa i errades que condemnen qualsevol esforç.

Amb tot plegat, sorprèn que el qüestionament al míster, tot i que va en augment, no sigui molt superior. Cal dir que la gran majoria l'exculpa i fins i tot consideren sacrílegs als qui en parlen obertament. L'afeccionat creu que el problema rau a una altra banda i segurament te raó. Però, exonera això a Rubi de tota responsabilitat? No s'entesta massa amb un esquema ferri en comptes de provar altres dibuixos (el 3-5-2 tan de moda, podia ser adient per un equip més ofensius que defensius i sense extrems). Quines solucions tàctiques té per exemple, per un equip al qual li entren tan fàcilment per banda? Per què ens entestem tant a treure la pilota jugada des del darrera si això provoca pèrdues contínues i perill? Hem d'acceptar que no sigui capaç de fer rendir més a determinats jugadors? A les seves lectures postpartit no hauria de mostrar més exigència i autocrítica? Aquesta és la millor idea de joc per un equip que no pot invertir en jugadors de qualitat? I sobretot, amb una plantilla tan curta, per què no es queixa i reclama els necessaris reforços?

La direcció esportiva també queda notablement assenyalada per la gent. Només vam escoltar a Rufete demanant unitat com a tota resposta pels evidents problemes de joc de l'equip i la curtedat de la plantilla. Seguim sense autocrítica i sense exigència i escoltant per tota resposta la cançó del límit salarial. Un límit que ja ens tenallava l'any passat i al que no hem sabut donar respostes per tal d'afluixar la corda que ens ofega. N'hi havia llavors i n'hi ha ara: ampliació de capital, inversió externa, treball de direcció esportiva per rebaixar salaris. Encara som a temps de trobar solucions i reforços com sigui. No ja perquè hem malbaratat l'opció de convertir aquesta temporada en quelcom diferent de l'habitual mediocritat, sinó perquè fa tota la impressió, mirant com està la classificació, que estem jugant amb foc. Hem d'esperar que es perdin els propers partits i l'equip entri en descens perquè algú comenci a buscar solucions? Dins d'aquesta pregunta hi ha implícita la resposta a tots els mals històrics del nostre club.

Francesc Via 

@francescviapol    


 19/08/2019 Esto acaba de empezar
 29/07/2019 Radiografía a medio verano
 09/07/2019 Estrategia Europa League
 01/07/2019 Un estiu decisiu
 11/06/2019 El plan Chen
 07/06/2019 Fisking Rubi
 03/06/2019 Gallego i la meritocràcia
 29/05/2019 Projectes
 20/05/2019 El moment és ara
 14/05/2019 El que volíem
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 65