AVUI A POL

Ras i curt per Oriol Rosell

Periodistes contra les cordes

La pandèmia del coronavirus ha afectat greument no només la vida sinó també la feina de milers de persones. Alguns sectors com la restauració o el comerç han quedat absolutament paralitzats, mentre que d'altres han pogut continuar la seva activitat a mig gas gràcies al teletreball. Una professió que viu un moment molt peculiar és la de periodista, amb els informatius desbordats amb la gestió de la pandèmia però, a la vegada, amb seccions com els esports o la cultura gairebé paralitzats. Si ens fixem en el periodisme esportiu observem que la diferència del nivell de continguts que ofereixen els mitjans s'ha accentuat de manera notable aquestes darreres setmanes.

Aquells periodistes que basen la seva feina en la polèmica, la discussió o en fer la pilota al club de torn, està quedant retratats. Sense cap competició en marxa no tenen res a oferir al públic i han de basar ara les seves notícies en explicar-nos l'apassionant món de les xarxes socials dels esportistes, que en la majoria dels casos fa una mica de vergonyeta, cal dir-ho. Els vídeos sense gràcia de Joaquín, els reptes estúpids amb paper de vàter o les fotos dels esportistes amb les seves parelles omplen ara la graella per avorriment i desesperació dels que estimem molt l'esport i una miqueta el periodisme. És l'equivalent a una redacció de diari esportiu a principis de juliol, amb cinquanta pàgines per omplir i cap notícia per explicar, per desesperació de redactors que són incapaços de buscar alternatives que puguin interessar al públic. Periodistes contra les cordes.

En canvi, hi ha periodistes i mitjans que estan aprofitant aquesta desagradable situació per destacar positivament, posant-se en el lloc de l'espectador i oferint un producte alternatiu i atractiu. Deixeu-me posar un exemple: aquesta setmana ha brillat amb llum pròpia la programació esportiva de la Cadena Cope a nivell estatal. El programa que va dirigir Paco González tota la tarda de diumenge en horari habitual va ser una meravella, tractant evidentment el tema del coronavirus des d'una vessant informativa però a la vegada emotiva, amb interacció amb els oients i sempre amb l'esport com excusa. Una delícia, periodisme en majúscules. Se li va afegir la nit de dimarts una emissió del Partidazo amb Juanma Castaño que també va ser per emmarcar, amb una entrevista punyent a David Aganzo que va ser de tot menys còmoda per al president de l'AFE. Primícia, informació i, després, opinió. Per treure's el barret.

La feina dels periodistes esportius ha de ser buscar i generar continguts, no només reproduir-los. Alguns, però, prefereixen estar menjant donuts a la redacció pendents de l'instagram de Neymar o publicant enquestes estúpides a twitter que no interessen ningú. Les situacions complicades a la vida serveixen, també en el cas del periodisme esportiu, per posar cadascú a l'esglaó que li pertoca.

Oriol Rosell 

@pannepot      


 20/06/2020 Ningú és imprescindible
 26/04/2020 Avui que fa 20 anys
 11/04/2020 Estar preparats
 19/03/2020 Els camions de Bèrgam
 12/03/2020 Donar la talla
 18/02/2019 La gran mentida
 01/10/2018 Oda al VAR
 24/07/2018 El termòmetre Roca
 13/09/2017 Quin és l'objectiu?
 04/09/2017 El derbi es pot guanyar
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 19