AVUI A POL

Fairplay per Jordi Pineda

Valorar la feina fosca

Sovint, els aficionats al futbol tendim a valorar més les habilitats tècniques d'un futbolista que les humanes, deixant de banda altres factors molt transcendents per la bona marxa d'un grup. De la mateixa manera que a un davanter se'l jutja, en moltes ocasions, més enllà del rendiment, pels gols, a l'hora de valorar i qualificar jugadors passa exactament el mateix. L'exemple més clar i alhora més recent és el de Javi López, una persona humil, implicada i respectuosa, d'aquelles que fan vestuari, al mateix temps que referència, sobretot de cara als joves del planter. Ha demostrat que amb treball, constància i esforç és possible complir somnis. El seu lideratge, conseqüència de la dilatada experiència acumulada al club, i és que suma onze cursos com a blanc-i-blau, l'han fet imprescindible i insubstituïble dins l'entitat. Enguany, sembla que alguns, com deia al principi, fan prevaldre lo esportiu a lo humà.

Com demostra l'experiència, tot equip necessita referents. Jugadors que, per diferents motius, essent l'experiència un de molt transcendent, i independentment del seu nivell esportiu, exerceixen un paper de lideratge, esdevenint capitans. I és que malgrat que se sol donar poca importància a aquesta tasca, ja que a simple vista pot no semblar que repercuteixi en beneficis en l'àmbit esportiu, al final, com demostren els antecedents, els equips són col•lectius de persones, i quan al vestidor no hi ha una determinada jerarquia i unitat, esdevé un caos i aquí sí, és una situació que repercuteix molt negativament al rendiment del conjunt.

La cohesió dins dels grups és transcendental, i a vegades, jugadors com Javi López et garanteixen una tasca que no podrien realitzar altres futbolistes, malgrat superar-lo amb escreix en rendiment sobre el verd. La seva renovació no es tracta de tornar-li cap favor, com han comentat molts de forma errònia, sinó de saber buscar l'equilibri dins del vestuari entre habilitats tècniques i humanes, ambdues transcendentals pel bon funcionament d'un grup. I en trobem l'exemple més clar aquest any a LaLiga123. Mentre que equips amb un elevat pressupost i excel•lents jugadors en l'àmbit individual lluiten per evitar el descens, altres més humils i sense noms propis, però cohesionats i amb referents, ho fan per fer-se un lloc a Primera.

És cert que sobre el verd Javi López té limitacions, i amb onze anys que porta a l'Espanyol, són ben conegudes per tothom. Són sabuts els seus límits. Enguany, un jugador del seu perfil és necessari dins d'un projecte com aquest, i és que qui aportaria tant com ell en qüestions extraesportives? I és just aclarir també que, malgrat que com he dit té uns límits, mai ha deixat de complir quan li ha tocat jugar, arribant a un nivell més que òptim quan ha disposat de continuitat i regularitat, i al mateix temps tampoc s'ha queixat mai quan ha hagut d'estar a un segon o tercer pla, i ha continuat treballant igual. De veritat els agradaria haver deixat perdre a un home que va reconèixer que, quan l'Espanyol passava recentment per una situació complicada, a les nits no podia dormir? De veritat creuen que dins d'un vestuari no es necessiten jugadors que transmetin el que transmet el d'Osuna? De veritat creuen que no hem de disposar d'una referència en lo humà com ell? I és que, de veritat creuen que podríem trobar un capità millor?

Jordi Pineda 

@JordiPineda23  


 31/08/2017 Un verano muy blanquiazul
 15/08/2017 Límit Salarial, fitxatge estrella
 20/06/2017 Futbolistes, més que noms
 30/04/2017 Així vaig veure jo la pistola de fogueig
 28/04/2017 Ca n'Orgul
 06/03/2017 El dilema d'Europa
 04/02/2017 Abonats a fer el ridícul
 02/01/2017 Rebutgem la cara i ens quedem la creu
 18/12/2016 Els veïns, retratats
 02/12/2016 Sense perdó
1 | 2