AVUI A POL

Es fútbol per David Peñín

Ens hem d'asseure

Ens hem de parar, al voltant d'una taula, i decidir d'una vegada el que volem ser, ja no de grans, demà mateix. El club s'ha d'asseure amb els aficionats, amb els mitjans, amb els jugadors; els aficionats amb els mitjans, amb altres aficionats, amb els jugadors, aquests amb els mitjans. Bé, hem de parlar. Tots. Perquè, es miri com es miri, si a algú se li planta avui el seu fill i li diu "papa, mama, jo de major vull ser desè", el mirarà amb una cara estranya, no perquè sigui un menyspreu fer aquesta posició en una de les millors lligues de futbol del món, és que els hi semblarà una aspiració curiosa, com poc.

En qualsevol cas està bé aquest objectiu, com no tenir-ne o com simplement sobreviure; però ho hem de tenir clar tots, perquè si no això es com la cançó de Lluís Llach on el si tu l'estires fort per allà i jo l'estiro fort per l'altra banda es tradueix en vint mil tipus estirant la corda cadascú cap al seu cantó. I així no sols tomba, s'enfonsa segur, tard o d'hora, s'enfonsa.

Podem aspirar a ser una tradició, un club selecte, d'avis, a pares i d'aquests als fills i d'aquests al seus... I podrem dir fins en la contrada més llunyana "sóc de l'Espanyol" amb aquest aire aristocràtic que donen les instituciones d'arrel sanguínia. Encara que vagis al camp tots els diumenges, doncs no t'importarà massa si juguen a futbol o a la petanca, tu ets de l'Espanyol.

Em faria gràcia que el club passés una enquesta tipus: què et va semblar el passat empat? A) Un bon resultat B) Un resultat passable C) Un mal resultat D) Contra qui vàrem jugar el passat partit? Clar que la segona pregunta podria tenir més conya en el sentit de: 2.- Quin creus que ha de ser l'objectiu de l'Espanyol? A) Ser desens B) No baixar C) Anar a Europa D) A mi quèm'expliques, jo sóc perico.

Ens hem d'asseure. Tots. Arribar a algun tipus d'acord. Potser quelcom com l'objectiu és seguir sent aquest club plogui o nevi, o potser alguna més casual tipus "viva el Betis, manque pierda." O potser hem de fer saber als jugadors que aquí el que ens posa "palote" de veritat és jugar a Europa, encara que sigui la Recopa (o sigui la actual Europi ligui), que aquí n'hem estat finalistes, i de la UEFA, que era molt més fotuda.

Evidentment, no tenim ni comptem amb els recursos d'altres però també és cert que sota d'ells no n'hi han de molts superiors a nosaltres, i per ben poquet. D'acord, els hi podem dir als jugadors, perquè ells no et comparen l'obligació: Et trauran el xec que cobren cada més i et diran "Xato, per lluitar per Europa paguem el del Sevilla, el Villarreal o el València." -Clar exemple de que els diners a vegades no ho son tot.- D'acord, no us valorarem com un Atlético si no ho aconseguiu però si us jutjarem de la mateixa manera que si fossin ells quan no arribeu ni als mínims tan sols d'estar en la "pomada." Això és la nostra història.

I aquesta premissa és independent dels jugadors dels que disposis. És l'exigència mínima cap al president, al director esportiu i l'entrandor, i sota aquesta premissa el resultat de divendres no va ser bo. Doncs, la resposta hauria de ser del nivell d'un club com l'Altético si estigués fora de Champions. Perdent una oportunitat, a casa.

O potser la pregunta hauria de ser. Per què creus que en aquesta casa fa tanta mandra aspirar a alguna coseta més? A) Perquè som l'Espanyol B) Perquè d'on n'hi ha no raja C) Perquè qui dia passa any empeny D) No fotis "Con lo bien que se vive en el Espanyol" sense currar gaire, sense que et pressionin massa; s'entén. "Grande Callejón," fins ara la definició més encertada d'aquest club. O no és evident que quan a aquest paio li van estirar les orelles, encara ho fan allà a Napoli, no fa els gols que fallava aquí.

David Peñín 


 16/10/2017 Un nueve en invierno.
 28/09/2017 Así, sí.
 12/09/2017 Ni nervios, ni paciencia.
 12/09/2017 Ni nervios, ni paciencia.
 04/09/2017 Regreso al futuro
 16/08/2017 No hay proyecto
 17/07/2017 Dos centrales
 31/05/2017 La feina ben feta no té fronteres
 15/05/2017 El '9'; el fitxatge clau
 26/04/2017 Gràcies Piqué
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 29