AVUI A POL

PABLO MACHÍN: 'SI SÉ QUE NO ARRIBO FINS AL MERCAT D'HIVERN NO HAGUÉS ACCEPTAT EL REPTE'

02/06/2020
L'extècnic perico, que desvela com "a l'estiu jo ja sabia que per l'Espanyol seria un any difícil" entre d'altres coses per la marxa dels millors futbolistes, explica que "els fitxatges eren la taula de salvació a la que ens volíem agafar"

Redacció, 14:45h L'experiència de Pablo Machín al front del primer equip de l'Espanyol no va ser com ni ell ni l'afició perica haguessin desitjat: va deixar el club després de només dos mesos i mig en el càrrec i de signar la pitjor trajectòria d'un tècnic en la història en l'Espanyol després de disputades deu jornades de Lliga, amb una victòria a domicili davant el Levante, dos empats a casa enfront de Getafe i Betis, i set derrotes a mans de Villareal, Athletic, Atlético de Madrid, Osasuna, Real Madrid i Leganés; és a dir, 5 punts de 30 possibles, empitjorant els números del seu predecessor, David Gallego, que va sumar també cinc punts en vuit jornades, cap a Cornellà, i havia deixat l'equip penúltim a tres de la permanència. Un balanç discret malgrat el qual el sorià, en unes recents declaracions, insistia que es veia capacitat per salvar la distància respecte a la permanència recordant com ara, després que s'hagi fet una gran despesa en uns fitxatges dels quals estava al cas perfectament però els quals no va poder gaudir, el marge que cal retallar no només no ha disminuït sinó que ha augmentat.

Amb Machín hem parlat avui al nostre programa per provar de resoldre alguns interrogants com ara com ha arribat l'equip en aquesta situació, i si podem tenir esperances de sortir-nos. Amb la perspectiva que dona el temps, es pot analitzar amb més criteri les circumstàncies que van envoltar la seva arribada: "La meva experiència a l'Espanyol va ser la que va ser, estava totalment convençut que es podia tirar endavant, se'm va demanar optimitzar i millorar el que teníem i arribar amb la menor diferència possible al mercat d'hivern en que es volia donar un gir, els jugadors que estava previst arribessin havien d'ajudar als que estaven a donar el seu millor nivell per lluitar fins el final per aconseguir salvar la categoria. No va poder ser, es va millorar més en la performances que en els resultats, que no van ajudar. Vam aconseguir menys punts dels mèrits que vam fer i es va donar la decisió de donar el projecte a un altre company". No amaga el sorià que li queda aquesta pena per no haver pogut gaudir dels reforços de l'hivern: "Tracto de ser sincer, em va quedar l'espina, els fitxatges eren la taula de salvació a la que ens volíem agafar, sabíem que calia arribar al mercat per millorar una plantilla que no es va reforça en la mida que els jugadors més importants van marxar".

 

 

Machín, abans d'arribar a l'Espanyol, ja tenia constància que l'any no seria plàcid: "A l'estiu jo ja sabia que per l'Espanyol seria un any difícil, sabeu com va ser la classificació per Europa quan a manca de deu partits s'estava pensant en no baixar. Si li sumes el desgast de que els millors futbolistes marxen és un afegitó, com la necessitat de classificar-se per Europa. Quan Rufete em fa el plantejament que tenia pensava que tothom tenia clar quin era l'objectiu, que era de la millor manera possible al mercat. Era complicat però crec que l'Espanyol te uns futbolistes amb un major nivell dels resultats que han donat fins ara".

Pel que fa a si va trobar una mentalitat pessimista al club, reflexiona: "El meu pas va ser curt, no testimonial però no m'ha donat tems a saber com funciona el club. Vaig treballar amb autonomia, els futbolistes creien en el canvi que proposaven, en alguns moments es va competir bé però de vegades les circumstancies fan que un partit que has jugat per guanyar no ho fas. En el futbol sol decidir la qualitat, la que fa que un futbolista tiri dintre o fora, i vaig sentir que creien en el que proposaven; cap queixa en la seva involucració, són professionals, però quan arriben dinàmiques negatives no saps com acabar-les. Ens hagués vingut molt bé l'aturada del Nadal i que vingués saba nova a purifica aquest aire".

"En les circumstàncies en que vam arribar, amb la lesió del que era el nostre home gol, Calleri; Victor Sánchez també va caure; i el partit que més podem recordar per aquestes declaracions de ‘pipiolos', Osasuna, en les que tracto de tenir un punt d'inflexió i els futbolistes em van donar la raó perquè no hi havia la capacitat competitiva que creia necessària, Malgrat han quedat aquelles frases em vaig posar per davant set vegades en termes de responsabilitat. Vam fer una primera part correcta, Pedrosa va tenir una que hagués matat el partit...", reflexiona Machín al voltant de circumstàncies clau que van fer que la seva etapa no fos l'exitosa que s'esperava a nivell de resultats: "Quan parlava de ‘pipiolos' em referia a la manera de cometre errors i competir; quan no era un jugador era un alter que cometia errades individuals que costen punt i no es pot permetre, i tampoc s'ho poden permetre els mateixos futbolistes".

Algunes veus consideren que va ser poc flexible a l'hora d'aplicar el seus sistema habitual: "Crec molt em el meu sistema, però al Numancia jugava amb línia de quatre, a Sevilla i Girona també ho he fet. La meva feina és buscar el millor sistema pels jugadors que tinc, tampoc portàvem tant de temps per dir que els sistema no valia perquè els jugadors me ‘l van comprar ràpidament, però quan els resultats no arriben es dubta de tot. No dubtava del meus sistema el que no volia era que els jugadors ho fessin. Tampoc de vegades pots canviar massa perquè no tens els jugadors que calen". "No vaig fer cap cosa per capritx, penso molt abans de perdre decisions i el que no és bo és jugar dubtes als futbolistes, si vas canviant de manera de jugador cada dia no es creen els automatismes. Es podrien fer canvis cara a la galeria, però jo he de fer el millor cara al rendiment. Donem massa importància al sistema quan el fan bo els futbolistes, però han de saber el que vol el tècnic i s'ha de fer en base al que ell vol", ha insistit.

"Si ha estat el repte més complicat de la meva carrera? No; sento que ha estat massa curt com per sentir ni una sensació de fracàs personal o d'estar satisfet amb la feina, és tant poc de temps que no el puc classificar. Si em penedeixo d'haver triat l'Espanyol? Habitualment no ho faig i de tot s'aprèn, però si sé que no arribo al mercat d'hivern no hagués acceptat el repte, em considero un entrenador valent i el vaig assumir sabent que seria difícil i arribarien altres opcions, però m'agradava el club i sento que te possibilitats, és històric i te marge de millora. Em sento un entrenador de club i pensava que podia ajudar a que tingues enyals d'identitats pròpie,s em va motivar i va ser el que se'm va vendre. Cal assumir que els resultats no van ser bons, i de sensacions no es pot viure", ha reconegut.

"Crec que l'Espanyol te possibilitats de salvar-se, només li queda una cosa, millorar. La temporada ha estat molt dolenta, anem últims i no podem empitjorar, hi ha jugadors d'experiència i qualitat i han de treure el millor que tenen. S'han fet bons fitxatges al gener, ho estan demostrant, a Girona a manca de 13 ornades érem últims a 9 de la salvació i vam mantenir la categoria, els primers que hem de creure som els pericos, els hem d'ajudar en l'ambient ja que no podem fer-ho en el camp. Per ajudar hem de creure".

Queda la sensació que Machín és un molt bon tècnic que va arribar en un mal moment: "Tornar a ajuntar els nostres camins? Mai se sap, estic agraït a la confiança que se'm va donar, sento una sensació estranya però tinc molt d'afecte a l'afició que m'ha demostrat molt de respecte. Tant de bo millori l'equip, el ‘Pitu' ho pot aconseguir, ja ho ha fet abans, i els jugadors senten l'Espanyol, nomé s'han de treure la seva millor versió i lluitar per la supervivència a Primera d'un club històric com aquest".