AVUI A POL

PÚBLIC JA AQUESTA TEMPORADA?

02/06/2020
Diferents clubs treballen amb aquesta possibilitat, entre ells el FC Barcelona: pot haver públic en el Camp Nou en el proper derbi? Fernando Simón no descarta la possibilitat que pugui entrar públic als estadis en la fase 3 de la desescalada

Actualització, 19:30h El director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha afirmat aquest dimarts que no descarta la possibilitat que pugui entrar públic als estadis de futbol en la fase 3 de la desescalada, però mtisant que dependrà de l'evolució de l'epidèmia de la COVID-19 en totes les comunitats autònomes. Després de la trobada telemàtica que ha mantingut avui amb la presidenta del Consell Superior d'Esports  Irene Lozano, amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i amb els futbolistes Gerard Piqué, Dani Carvajal, Illarra  i Koke Resurreccion, ha desvelat que "hem estat discutint algunes preocupacions i algun aspecte clau com la presència o no de públic a les graderies. No s'ha donat cap resposta tancada, òbviament perquè no es pot ara mateix. Però sí que és cert que el ministeri s'ha compromès a fer una avaluació dels riscos. I en el cas que en fase 3, segons la situació epidemiològica, sí que es pugui fer, es farà". Simón va recordar que en la competició el factor que té el públic és important per a l'esdevenir dels partits dels equips que juguin com a local o com a visitant. Per això, va deixar clar que fins que no pugui haver-hi aficionats en tots els camps, no s'hauria d'aplicar la norma del retorn dels seguidors a les graderies: "Això és el que han establert el CSD com els propis jugadors. No ha sortit del ministeri, perquè si bé coneixem el tema del factor camp, no és un dels temes que tenim al cap a l'hora de valorar els riscos. Per tant, sí que l'opció és aquí, no s'ha tancat cap decisió, però depenent de l'evolució de l'epidèmia i com estiguin les comunitats autònomes en la fase 3, es podria plantejar".

 

 

Per la seva banda, el ministre de Cultura i Esport, Jose Manuel Rodríguez Uribes, ha explicat que "aquest reinici serà a porta tancada i amb el pas del temps es podrà contemplar l'assistència de públic, respectant les estrictes pautes de prevenció marcades per les autoritats sanitàries".


Redacció, 7:30h A les últimes hores una nova incògnita s'ha afegit en aquesta situació tan anòmala que viu el futbol espanyol: seria possible que alguns estadis puguin acollir públic abans que acabi l'actual temporada i d'altres no? El plantejament sembla una quimera després dels avisos de Sanitat i pel fet que seria un clar avantatge pel als equips qui poguessin comptar amb el suport del seus seguidors des de la grada, però el debat està obert des de que ahir el president de la UDLP, Miguel Ángel Ramírez va anunciar que el partit que es disputarà el dissabte 13 de juny a les 21:30 hores a l'Estadio Gran Canària: "L'afició de la UD Las Palmas podrà assistir a l'estadi a animar al seu equip, des del pròxim 13 de juny contra el Girona". Una afirmació la seva que va generar molta incredulitat i que fins i tot molt svan considerar una acció de simple propaganda perquè es parlés del cub canari o una mesura per evitar compensar als seus abonats, i que ell mateix va voler aclarir a la nit a la ràdio: "Hi haurà públic, si ens deixen, en el partit enfront del Girona. Jo he parlat amb les autoritats competents, que com va avisar el president serà el govern autonòmic. Si l'autoritat sanitària d'aquest govern aprova el protocol que estem planificant, podrem jugar amb públic. Vaig parlar amb Javier Tebas aquest matí, una vegada acabada la comissió delegada, i em va dir que no tenien competència. 'Nosaltres t'ajudarem a realitzar el protocol perquè les autoritats canàries te l'aprovin. Ningú pot impedir-ho' Tenim una capacitat de 33.000 espectadors i 11.000 abonats, així que serà exclusivament per a ells". Una de les grans controvèrsies ha estat la desigualtat en les condicions de joc, i el que significaria per a la resta de clubs jugar a porta tancada quan hi ha altres equips als quals se li permetria, així ho defensa el president: "El govern autònom serà qui decideixi. Per a què està la desescalada llavors? Canàries no serà l'única comunitat autònoma que estigui en fase 3. Sóc de l'opinió que els equips de les comunitats autònomes que estiguin en fase 3 ho demanin perquè es vegi en el món que Espanya ha superat el coronavirus, i pot ser destinació turística". No obstant això, el president de Las Palmas no vol que el cridin a l'ordre des del Consell Superior d'Esports: "Si vol trucar-me el CSD, aquí estic. No vull guerres, però la legalitat ens empara. Ahir hi havia 20.000 persones a la platja i estava tot organitzat. Per què no ho podré fer perquè les coses surtin bé".

Val a dir que la UDLP no és l'únic club que treballa en aquesta possibilitat; el FC Barcelona tampoc descarta que aquesta temporada puguin entrar espectadors al Camp Nou i per això, treballa per a avaluar fins a quin percentatge podria obrir-se el seu estadi. El doctor Joan Bladé, directiu blaugrana i persona de màxima confiança del president Bartomeu, esta al front del programa "Espai net i segur", que estudia fins a on seria segura la presència de seguidors en un estadi tan gran com el del Barça (99.354 espectadors), on la distància social estaria assegurada amb un aformanet baix. L'entitat blaugrana espera que alguna autoritat sanitària els transmeti per què no pot entrar ningú citant per exemple el primer partit a casa davant el Leganés, fixat per al martes 16 de juny a les 10 de la nit; una opció que es maneja en cas de tenir aforament limitat és que els abonats blaugrana que vulguin anar s'inscriguin en un formulari podent agrupar famílies i si ha un excés, fer un sorteig. A més del partit davant el Leganés, queden per jugar al Camp Nou altres quatre contra Athletic Atlético, Osasuna i atenció, el derbi davant l'Espanyol. 

A l'estranger, també hi ha lligues que treballen perquè torni ja el públic a les grades: a Itàlia ja es debat sobre la possibilitat d'obrir els estadis de manera parcial, i es posaria sobre la taula en la reunió de la Lliga de dilluns o en el Consell Federal de la Federació, si segueix una evolució positiva de la pandemia. El president de la Federació, Gabriele Gravina, creu que ara mateix és prematur però confia que el públic torni a la Sèria A abans que acabi el present curs.La Federació anglesa també estudia si la final de la FA Cup del'1 d'agost es pot disputar amb 20.000 persones a Wembley.

I què en pensa de tot això el Govern? Pel que sembla, ara mateix ni es contempla aquesta possibilitat, almenys fins que no acabi l'Estat d'Alarma, i un cop acabi ho veuen molt difícil però atenció, no impossible. Encara que és cert que aquesta decisió depèn de les Comunitats Autònomes, entenen al CSD que seria quelcom que adulteraria la competició, ja que LaLiga és una competició nacional i mentre hi hagi desigualtats entre les Comunitats Autònomes no hi haurà aficionats en els estadis. Veurem però què passa a partir del 21 de juny, quan l'Estat d'Alarma finalitzi.