AVUI A POL

AL COMPLERT

01/06/2020
Primera sessió d'entrenaments sense limitacions; a la tarda els jugadors s'han entrenat per primer cop a Cornellà-El Prat. Calculen que les lesions augmentaran a l'entorn d'un 50% en les 11 jornades de Lliga pendents.

Redacció, 12:45h (actualització, 21h) Avui els equips de Primera, i entre ells com no l'Espanyol, donen un pas endavant gairebé definitiu cara en aquesta tornada a la competició de la qual ens separen menys de dues setmanes. Dissabte LaLiga enviava als clubs una circular els entrenaments col·lectius, després de publicar-se en el BOE les mesures per a la flexibilització de determinades restriccions d'àmbit nacional establertes després de la declaració de l'estat d'alarma en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. Així, es donava llum verda a que els equips poguessin desenvolupar entrenaments de caràcter total complint amb les corresponents mesures de prevenció i higiene a més de reunions tècniques de treball. Després d'haver superat els diferents moments que han anat indicant Sanitat i LaLiga, començant pels entrenaments individuals, passant després als de 10 futbolistes i als de 14, els equips entren en l'últim pas del protocol que es va establir per a la tornat a la competició. Aquest pas endavant significa que, per primera vegada des de fa pràcticament tres mesos els futbolistes de l'Espanyol tornen a treballar junts i que Abelardo podrà tenir l'opció a reprendre els entrenaments més necessaris en aquest moment. La primera sessió d'entrenaments sense limitacions ha tigut lloc al matí a la Dani Jarque; a la tarda els jugadors s'han entrenat per primer cop a Cornellà-El Prat.

 

 

Aquest pas endavant coincideix amb la difusió d'un informe mèdic-matemàtic que obliga a estar alerta: avaluant variables com el confinament, l'estrès o la fatiga, sumades a la taxa habitual dels últims 20 anys, el prestigiós Centre Mèdic Ripoll i De Prado, amb qualificació d'excel·lència per part de la FIFA, apunta que les lesions augmentaran entorn d'un 50% sobre el seu volum habitual en Primera Divisió en les 11 jornades de Lliga que es disputaran a partir de l'11 de juny. A la taxa lesional habitual dels últims 20 anys, el treball afegeix altres variables, com el període de confinament, els dies d'entrenament i l'estrès que han hagut d'afrontar els futbolistes, per a confeccionar l'algorisme del qual obté els resultats i les conclusions. El major perill es genera precisament per l'escàs temps d'entrenaments col·lectius, amb pilota, i l'absència de partits de preparació. El fet d'haver estat unes set setmanes sense exercitar els gestos específics del futbol suposa una deterioració del control automàtic que el cervell exerceix sobre l'aparell locomotor, la qual cosa es coneix com la propiocepció, que afavoreix l'aparició de la temuda lesió. Passats els 20 primers dies d'entrenaments i fent cas només de xifres oficials -sobre el tema es manté força secretisme- s'han produït 28 lesions en total, 19 musculars i nou traumàtiques en 14 dels 20 equips de Primera.