AVUI A POL

UNA QUEIXA JUSTIFICADA?

01/06/2020
Fem una ullada als arguments de l'Espanyol per considerar-se un dels equips especialment damnificats per tota aquesta situació; el cert és que la salvació exigirà superar més obstacles dels que tenen els rivals.

Redacció, 7:30h Aquest dilluns comença una nova fase en els entrenaments de l'Espanyol. Amb la vista posada en el partit a casa davant l'Alavés amb el qual l'equip tornarà a la Lliga, Abelardo disposarà per primera vegada després de gairebé tres mesos de tots els seus futbolistes disponibles junts. Seguirà un dia més la rutina de dobles sessions, però amb una novetat destacada: la primera  començarà a les nou del matí a la Ciutat Esportiva Dani Jarque mentre que la de la tarda ho farà a les set de la tarda però a Cornellà-El Prat: serà el primer entrenament a l'estadi, on per cert s'ha aprofitat tota aquesta aturada per fer algune smillores en una instal·lació que comença a requerir atenció, des que es va tornar a l'activitat després de l'aturada obligada pel coronavirus. D'aquesta manera, els blanc-i-blaus deixaran enrere els grups de 14 i els 20 metres de longitud dels quals disposaven ara i ja podran utilitzar tot el llarg i ample del verd i treballar per fi plegats pensant en l'imminent tornada a la competició. El passat divendres, un dels capitans blanc-i-blaus, David López, es posava davant el micròfon de la sala de premsa de la Dani Jarque per amb un discurs sòlid i molt ben construït explicar la situació en que es troba l'Espanyol a dues setmanes que es reprengui una Lliga on en les seves mans, les de la plantilla, està el futur de l'entitat. El santcugantenc, sense defugir responsabilitats i fins i tot admetent que l'aturada en el fons els ha pogut venir bé perquè ha significat un reset mental, també va voler deixar clar que són un dels conjunts especialment damnificats per tota aquesta situació.

Efectivament, l'Espanyol afronta aquest retorn en un escenari especialment complicat; cuer de Primera divisió i amb la necessitat de redreçar en aquestes últimes jornades una temporada per a oblidar, ni els jugadors ni Abelardo renuncien a res, però ningú amaga que es tracta d'un repte complicat a nivell estadístic pel que qualsevol factor afecta de manera més que sensible. Sense caure en partidismes l'escenari és especialment complicat per a l'Espanyol, que a diferència d'altres conjunts en una situació menys delicada no es pot permetre el luxe de deixar alguns partits de marge per aclimatar-se a la represa de la competició, pel que haurà d'anar al sense reservar res des del primer minut del primer encontre, el que multiplicarà ben segur la possibilitat que apareguin problemes de caire físic.

 

 

Per això s'entén que David no se n'estigués de recordar que el conjunt perico ha estat dels més afectat pel coronavirus. Fins a vuit futbolistes van patir la infecció i el grup ha vingut reconeixent que aquests jugadors han tingut més dificultats que la resta per a tornar a l'activitat esportiva normal una vegada han superat la malaltia. "Un dels motius pels qual som especialment damnificats per aquesta situació és que tenim uns quants jugadors que han patit el coronavirus, als quals els ha costat molt tornar a córrer i treballar situacions aeròbiques. Algun d'ells ha hagut d'estar molt de temps en repòs, al llit. I ara, tornar a començar de zero, els costa. No estan al nivell de la resta. I els necessitarem en les onze jornades que queden", apuntava oportunament el David que a més destacava que en el nostre equip estan especialment sensibilitats i hi ha una lògica por al contagi: "No es pot perdre aquesta por, és normal. Tenim por quan anem al súper o a fer un passeig. En el futbol, una mica més. Cada dia em trobo amb persones amb les quals no puc mantenir la distància social".

Un altre problema és que l'aturada de la competició no ha ajudat a polir el sistema tàctic d'Abelardo. El preparador asturià va agafar les regnes de l'equip al gener i és el tercer entrenador de l'equip aquesta temporada, i aquests mesos sense competició no han servit per a afinar automatismes d'un bloc amb diversos reforços en el mercat d'hivern, i que des del dia de la seva estrena ha canviat més del 50% del seu onze titular. Només a partir d'aquest dilluns es podrà treballar sobre el terreny un sistema tàctic encara amb evidents mancances i on els automatismes encara estan per acabar de polir, i amb només dues setmanes per poder treballar amb tot el grup i amb les dificultats que implica el compliment del protocol, sembla que poc es podrà avançar en aquest sentit. Evidentment, compaginar aquest treball amb la necessitat de reservar el físic no sembla senzill, com apuntava el capità perico: "Tenim poc temps i l'hem d'aprofitar de la millor manera i amb molt de compte per no lesionar-nos. Tres setmanes d'entrenament són poques després de dos mesos sense entrenar, però ja tenim bones sensacions, amb la pilota i sense. Serà una lliga d'onze jornades i el risc de lesió serà alt. No és el mateix un equip que no es juga res que nosaltres, que ens ho juguem tot. No podrem reservar res per al següent partit. Quan acabi un partit i, 72 hores després, haguem de jugar un altre sense saber amb quins jugadors podrem comptar... Per nosaltres, que ens juguem la vida, serà molt difícil".

Un dels aspectes en que més perjudicat surt l'Espanyol és el tema del factor camp, que sens públic ha quedat demostrat per pes. L'Espanyol necessita fer-se fort a casa per a reconduir la seva situació en la classificació. De fet, el quadre espanyolista és l'equip que menys punts ha aconseguit sumar en el seu estadi aquesta temporada, només 8, fruit d'una victòria, cinc empats i set derrotes. Sense guanyar a casa la permanència serà una utopia, i més encara sense el suport de la seva gent. Caldrà tirar d'èpica sense el suport de la grada, ja que els partits a porta tancada no comptaran, òbviament, amb la pressió ambiental que habitualment és favorable als equips amfitrions. "És complicat. No té res a veure un partit sense públic amb un partit amb públic. És un altre dels perjudicis que tenim. A casa havíem de jugar partits importants i l'ajuda de l'afició era decisiva. No la tindrem i se'ns farà encara més difícil. Però ens hem fet a la idea que, tot i les dificultats, ho hem de treure endavant", reblava divendres David López.