AVUI A POL

RUBIALES FA RECULAR A L'AFE, QUE ARA ACCEPTA JUGAR COM A MÍNIM CADA 72 HORES

07/04/2020
La Federació s'oposarà a la disputa de partits que el maig, juny, juliol o agost posin en perill la salut dels futbolistes; Tebas recorda que els horaris els posen ells. Els jugadors no accepten la pròrroga dels contractes que acaben el 30 de juny.

Redacció, 16:15h (actualització, 19h) Avui ha tingut lloc una nova reunió de comissió de seguiment entre la Federació Espanyola de futbol, el sindicat de futbolistes (AFE) i  LaLiga, on s'han discutit diferents aspcetes sobre la represa de la competició un cop es superi la pandèmia del coronavirus. La federació ha pressionat perquè l'AFE es comprometi a jugar, com a mínim, cada 72 hores: "El president Rubiales va deixar clar en la comissió de seguiment que les condicions de salut per als futbolistes seran innegociables. La Federació va deixar clar el seu frontal rebuig al  que els futbolistes juguin cada 48 hores. Davant la postura inflexible de la RFEF, AFE s'ha vist obligat a acceptar que el mínim serà de 72 hores, desfent així el seu acord previ amb LaLiga", expliquen. A més, s'indica que durant els mesos de maig, juny, juliol o agost, s'oposarà a la disputa de partits en els quals les condicions de calor, radiació solar i humitat siguin contràries a la salut dels futbolistes; també que s'aplicaran dues pauses d'hidratació per temps per a combatre les elevades temperatures que es puguin donar en els mesos d'estiu.

Posteriorment a l'esmentat comunicat de la RFEF, l'AFE ha desmentit que tingués cap acord amb LaLliga per jugar cada 72 hores, mentre que la patronal que encapçala Tebas també ha dit la seva refrendat el dit per Aganzo, i recordant a més que la prerrogativa pel que fa a fixar les dates del partits és seva:  

Ante las informaciones aparecidas en algún medio de comunicación y en la nota de prensa de la Real Federación Española de Fútbol, y tras la reunión de la Comisión de Seguimiento del COVID-19 celebrada en la sede de la RFEF, LaLiga desea aclarar lo siguiente:

En el seno de la Comisión no se ha sometido a aprobación ningún tipo de medida en relación con la competición. Cabe señalar que no estaba previsto su debate en ningún punto del orden del día de la reunión y no se ha sugerido incluirlo durante la misma.

No se ha tratado ni se ha realizado una sola mención a las pausas para la hidratación durante los partidos. Más allá de que LaLiga estaría de acuerdo, como cada temporada, en que se pueda añadir una parada más de hidratación, y que estas pausas ya se encuentran recogidas en los reglamentos.

Respecto a disputar partidos cada 72 horas, no se ha alcanzado ningún tipo de acuerdo ni se ha sometido nada a votación y, en consecuencia, nada se ha aprobado. Únicamente se han realizado manifestaciones por parte de AFE en este sentido. Asimismo, es categóricamente falso que la AFE y LaLiga hubieran alcanzado un acuerdo para jugar cada 48 horas, tal y como manifiesta la RFEF.

No se ha mencionado, tratado ni aprobado ningún protocolo de partidos a puerta cerrada. LaLiga ya tiene elaborado un protocolo para esta eventualidad desde inicios del mes de marzo, compartido con la comisión de UEFA, de la que formamos parte y con el resto de los representantes de ligas europeas que participan en la misma.

Por último, y en relación con la oposición de la RFEF a que en los meses de mayo, junio, julio o agosto, se disputen partidos en los que las condiciones de calor, radiación solar y humedad sean perjudiciales para la salud de los deportistas, los representantes de LaLiga en la reunión, han manifestado y recordado que la fijación de los horarios corresponde en exclusiva a LaLiga, en virtud del vigente Convenio de Coordinación, circunstancia que así ha sido ratificada por la Comisión Directiva del Consejo Superior de Deportes (CSD) y que los horarios siempre se fijarán atendiendo, como siempre se ha hecho, a la protección de la salud de los deportistas.

Por todo ello, resulta sorprendente que se informe sobre aspectos que, por un lado, ni siquiera han sido valorados ni sometidos a debate y, por otro lado, se tergiverse el contenido de los debates de la Comisión con algún tipo de interés en ello. 

Pel que fa a les pròrrogues de contractes més enllà del 30 de juny, el sindicat de futbolistes ha lamentat que la FIFA sigui partidària com explicavem aqust matí a allargar els contractes que acaben el proper 30 de juny fins a la finalització de la temporada, fins i tot si els afectats han signat ja un nou cincle per a la 2020-21: "AFE defensa el dret individual del treballador, hi ha uns drets individuals dels treballadors que caldrà respectar excepte acord entre les parts. FIFA no té competència legal en les relacions laborals entre clubs i futbolistes". La FIFA ha confirmat ja oficialment l que havíem apuntat aquest matí al portal: l'entitat que presideix el suís Gianni Infantino ha proposat "estendre els contractes fins al moment en què la temporada realment acabi", justificant-ho per a "estar en línia amb la intenció original de les parts quan es va signar el contracte" però també per a "preservar la integritat i l'estabilitat esportiva". Al seu torn, l'organisme internacional recomana que els contractes que anaven a començar el pròxim 1 de juliol posposin els seus efectes a l'inici del pròxim curs: "Un principi similar s'aplica als contractes que començaran quan comenci la nova temporada, la qual cosa significa que l'entrada en vigor d'aquests contractes es retarda fins que la pròxima temporada realment comenci". L'altra gran novetat del comunicat de la FIFA és que l'organisme internacional reajustarà la finestra de fitxatges a quan acabi la present temporada: "Respecte a les finestres de transferència, de nou, és necessari ajustar la posició reguladora normal les noves circumstàncies de fet. En conseqüència, la FIFA serà flexible i permetrà que les finestres de transferència rellevants es moguin perquè caiguin entre el final de la temporada anterior i el començament de la nova". Per tant, ja no és segur que l'1 de juliol s'obri el mercat de fitxatges a Espanya en la mesura en què no està garantit que a aquesta data hagi conclòs la Lliga.