AVUI A POL

TEBAS: 'NO PENSEM EN CANCEL·LAR: ESTEM CONSIDERANT TORNAR EL 29 DE MAIG O ALTERNATIVAMENT EL 6 O 28 DE DE JUNY'

07/04/2020
El president de LaLiga apunta amb ironia: "Casualment els clubs que no volen jugar són els últims de la classificació". "Tebas al que dóna prevalència és als interessos del futbol espanyol" apunta Gay de Liébana

Redacció, 14:30h El president de la Lliga, Javier Tebas, ha concedit una entrevista via telemàtica a la premsa estrangera per a avaluar i explicar la situació que viu el futbol espanyol en aquests moments d'inactivitat per la crisi del coronavirus. En ella, insisteix en la seva tesi que el futbol tornarà: "Estem considerant la idea de tornar a jugar, a Espanya i altres països europeus, el 29 de maig o, alternativament el 6 o 7, o el 28 de juny. Per a les competicions europees, hi ha diverses opcions. Si comencem a finals de maig la LaLiga, la Champions aniria al juliol. Si comencem el 6 juny, es jugaria totes les competicions juntes fins al 31 de juliol. I si comencem el 28 de juny, juliol seria per a LaLiga i agost per a la Champions. Amb aquestes dates, òbviament, hi ha temps per a començar a entrenar novament respectant el protocol de represa de l'activitat que hem dissenyat per a LaLiga. Per al final de la temporada no voldríem anar més enllà del mes d'agost, i és obvi que tot això afectarà el calendari de la pròxima temporada". Pel que fa al calendari, insisteix que "dues possibilitats estan sota consideració. El primer és jugar competicions nacionals i internacionals al mateix temps, el segon començar amb els campionats nacionals, a principis de juny amb l'esperança de tancar al juliol, i després completar les copes europees entre juliol i agost". El que no contempla de cap manera és cancel·lar la temporada: "No, de moment no s'esmenta en absolut. És una hipòtesi que no contemplem. Volem acabar. Probablement a porta tancada. I és curiós, per casualitat, que els clubs que volen acabar la temporada aquí siguin els de la part inferior de la Lliga, els que lluiten per a no retirar-se. Els puc assegurar que cap campionat important o de meitat de temporada té la intenció de cancel·lar la temporada, qui parla d'això ho fa per interessos personals". No amaga que al darrer hi ha el factor econòmic: "No acabar la temporada 19-20 portaria una pèrdua quantificable en mil milions d'euros. Si acabem a porta tancada, el mal econòmic serà de 350 milions d'euros. Si poguéssim jugar amb el públic, les pèrdues continuarien sent de 150 milions d'euros. Quant als drets de TV en Lliga, recaptem el 90% del total. Si ja no hem de jugar, a més de renunciar al 10% que manca, hauríem de retornar el 18% del que ja hem recaptat". Sobre possibles canvis de format en la competició, està radicalment en contra: "Això és una cosa que ha d'evitar-se perquè tant a nivell nacional com internacional hem venut les nostres lligues i la Champions a més de 100 televisors en el món. Els vam vendre amb aquest format, amb aquest nombre d'equips i aquest nombre de partits. Canviar l'estructura de la competència obligaria a reescriure centenars de contractes. Al meu entendre, canviar de format és molt arriscat".

També es refereix Tebas al tema de la retallasa salarial dels futbolistes, un tema que ha fet que entri en conflicte amb l'AFE, el sindicat de futbolistes: "Estem en un moment de crisi excepcional, impredictible i d'enorme impacte. Tots perden diners, em sembla normal que els salaris dels jugadors també es redueixin. A Espanya no trobem un acord amb el sindicat, la nostra negociació va encallar ahir. De moment, 8 clubs de la Lliga, de Primera i Segona, han sol·licitat ERTOs, però en els pròxims dies tots els nostres equips activaran protocols de reducció de salaris, ja sigui a través d'un ERTO o amb acords individuals amb els seus jugadors. El futbol espanyol no té la intenció de recórrer a l'ajuda estatal, hem de ser econòmicament independents". També deixa la porta oberta a allargar els contractes del futbolistes que acaben el 30 de juny vinent: "Serà necessari modificar els contractes dels jugadors que vencen el 30 de juny, així com els diversos acords de préstec. No és simple, però no tan complicat. Crec que els jugadors estaran d'acord i que les diferents lligues trobaran una solució que compleixi amb les regulacions generals". Sobre la finestres de fitxatges, afirma que "és clar que les dates actuals, de l'1 de juliol a l'1 de setembre, no seran necessàries i hauran de canviar-se. Però no puc dir molt més. Haurem de veure les recomanacions de la FIFA i ajustar el mercat a les condicions actuals generades pel coronavirus, que són decididament excepcionals". 

El professor d'Economia i il·lustre seguidor perico José Mª Gay de Liébana és un dels personatges més estimats per part de tot l'entorn perico, que sempre ha celebrat i aplaudit la seva manera tan expressiva de celebrar el seu espanyolisme amb frases que han passat a l'antologia com aquell famós "Déu és perico". A banda però de la seva manera de ser, planera i propera, no es pot deixar de banda que és una de les principals autoritats europeus en l'economia aplicada al món de l'esport, i en concret del futbol. En un moment en que l'aparició del COVID19 està fent impacte en l'economia d'aquest món, l'economista ha analitzat al nostre programa la situació que viu esportivament i econòmica el món del futbol i en concret la nostra entitat, que ja ha hagut de prendre decisions com l'aplicació d'un ERTO, quelcom justificat avui mateix pel vicepresident perico Carlos García Pont en un exercici de responsabilitat per preservar la viabilitat de l'entitat.

El professor ha parlat de l'impacte que pot tenir aquesta crisi en la competició, que Javier Tebas xifrava recentment en uns 950 milions d'euros: "Quan LaLiga fa aquest números és respectable, ho tenen controlat. D'una banda estaria el tema de la retallada televisiva, i de l'altra el taquillatge; però a més està un altre risc, el dels patrocinadors, que paguen contracte en funció de la visibilitat i si no hi ha futbol, no és el mateix. Tot plegat fa la retallada d'aquests mil milions". "Sortiré en defensa de Tebas perquè al que dóna prevalència és als interessos del futbol espanyol i que la seva economia surti bé, aquesta agressivitat que demostra és necessària i positiva per defensar els interessos del futbol, ell no vol que l'esforç que han fet els clubs per sanejar els comptes i que permet que els clubs tinguin garantida la seva viabilitat se'n vagi a fer punyetes. Per això aquesta defensa que la Lliga continui i s'ha d'allargar per no perdre els seus drets,  un cop la Lliga espanyola quedi fora el seu lloc podria quedar substituït per una altra competició com l'alemanya, perquè la gent està àvida de veure futbol", ha dit trencant una llança pels arguments del president de LaLiga.

"Si s'ha de suspendre LaLiga, s'hauria de neutralitzar però sense que res computés, seria el més normal si no es pot posar punt i final a la temporada. LaLiga hauria de prosseguir quan les condicions ho permetin. El que demanaria és que els organismes no anessin a la gresca, pensar en els clubs i els afeccionats i pensar en tot, en el vesant esportiu, en els jugadors i en el tema econòmic, perquè s'ha fet un esforç molt gran per sanejar els compte si s'ha d'aprofitar l'avinantesa", considera el professor.