AVUI A POL

GARCIA PONT: 'L'IRRESPONSABLE SERIA NO ESGOTAR TOTES LES VIES PER JUGAR'

07/04/2020
"Totes les parts intentarem jugar de totes les maneres fins que no es pugui fer. Si no es reprèn LaLiga? Qualsevol cosa que no hagi passat en un 30% no ha passat". El vicepresident justifica l'ERTO: "És un acte de responsabilitat no jugar-te el club"
Redacció, 7:30h El vicepresident del RCD Espanyol, Carlos García Pont, ha concedit una extensa entrevista al diari AS, on respon a la bateria de preguntes que li planteja Iván Molero a l voltant de la situació del club tant esportivament com econòmica a causa de la crisi creada per l'expansio del COVID19, que te teotes les activitats de la vida normal, entre elles el futbol, en suspens. 

D'entrada, justifica el directiu la decisió d'aplicar un ERTO a les plantilles dels principals equips: "Quan veiem les conseqüències econòmiques que pot tenir aquesta pandèmia, és un acte de responsabilitat no jugar-te el club. I de transparència parlar amb tots els jugadors perquè les coses siguin molt clares. La resposta dels futbolistes i de tots els afectats ha estat molt positiva, de fer Espanyol. I ja els hem dit, malgrat l'ERTO no ens obliga a això, que si s'acaben complint els ingressos pressupostats s'anul·larà tota aquesta retallada. Si es poden quantificar les pèrdues? La televisió suposa el 70 per cent del total d'ingressos de l'Espanyol. Això vol dir, pel que falta per disputar-se, que està en joc el 20 per cent dels nostres ingressos, sense comptar patrocinis, ticketing i uns altres imponderables. En els tres primers classificats, la televisió suposarà menor percentatge i en uns altres serà el 80 per cent, però al final estem tots en el mateix vaixell. Nosaltres tenim un balanç molt sanejat però una situació de tresoreria que no ho és tant. És com tenir una casa que val un milió amb una hipoteca de només 200.000 euros però no poder pagar-la: amb la tresoreria, si no es compleixen uns ingressos, patirem". Evidentment, aquesta situació ha esclatat tot just després que el club fes la inversió més grande la seva història en fitxatges al passat gener: "És evident que els problemes de tresoreria derivats de la pandèmia s'agreugen una mica per això però no són la causa, entre altres coses, perquè es van pactar bons terminis de pagament. El castell s'ha enfonsat però no perquè fora de naips sinó perquè s'ha produït un terratrèmol". El mateix diari explicava fa uns dies com en un any la massa salarial ha passat de 55 a  80 quilo: "És clar que com més gastis, abans arriben els problemes, però no haguessin existit sense coronavirus. No estàvem preocupats, es va fer perquè es podia fer, perquè entraven milions en la fase de grups de l'Europa League... El límit salarial està perquè no ens tornem bojos i posem als clubs en risc. Jo sempre prefereixo estar una mica per sota per a ser prudents, però donada la situació de l'equip es va decidir anar al límit. Així i tot, no desfaria cap dels fitxatges que es va fer a l'hivern, per compromís, ganes i resultats". Aquesta situació no afecta en qualsevol cas a l'ampliació de capital de 50 milions per part de Chen Yansheng: "Sí, sí, això ja està fet. Abans els bancs ens deien que teníem deutes, però eren amb Chen, que no les podia convertir per qüestions del govern xinès. Quan s'ha pogut fer, s'ha complert". 

Entrevista a García Pont a Tiempo de Espanyol (6/4/20)

Liquidat el tema econòmic, toca aclarir quin posicionament te el club pel que fa a la part esportiva, i la represa de la Lliga, suspesa encara sense data concreta de retorn: "A tots en el món del futbol ens agrada que es juguin les coses i no resolucions que no passin per un camp. LaLiga, la Federació i la AFE de fet estan d'acord que es jugui, els jugadors també volen, perquè és el seu, sempre que òbviament no estigui en risc la seva salut. Sembla que sigui Tebas qui s'hagi obstinat, però a mi em tallen el 20 per cent del pressupost i li consulto a Tebas què pot fer. Si tinc la fàbrica parada, haig d'intentar que produeixi abans de tirar a 30 persones al carrer. La irresponsabilitat seria no intentar esgotar les possibilitats perquè es pugui jugar". Si es pot reprendre el campionat, seria a priori a porta tancada per evitar el risc de contagis: "Ja, ja... Maleïda la gràcia que ens fa. El futbol és un espectacle. Anem al camp a abraçar-nos amb el tio del costat, a gaudir del que fa el nostre equip o a consolar-nos quan no surten les coses. Això de veure-ho per la tele està bé, però no és el mateix. El futbol no és de l'amo del club, sinó de la gent. Les empreses són dels qui les aguanten. L'Espanyol és dels pericos. Jugar a porta tancada és el mateix desengany per als jugadors que per als afeccionats. Però la tessitura no és fàcil. Què fem? No juguem? Totes les parts intentarem jugar de totes les maneres fins que no es pugui fer, i aquí és on els criteris s'enfronten. Quin seria arribats a aquest punt, el criteri de l'Espanyol? En cas que no es pogués jugar, ja li ho pot imaginar, prefereixo no contemplar-ho. Qualsevol cosa que no hagi passat en un 30 per cent no ha passat. I això és el que queda per jugar de LaLiga. En termes de dret això es diu la possibilitat. Jo puc anar als Jocs de Tòquio si m'entreno molt, potencialment no és impossible, però no succeirà". De totes maneres, l'entitat te contemplats tots els escenaris: "Anem treballant sobre totes les possibilitats, fins a cert punt per a no tornar-nos bojos. L'any passat fèiem plans per si anàvem a Europa, i això que en aquestes dates estàvem bastant lluny. Les coses sempre t'agafaran per sorpresa, però que almenys hagis pensat en les sorpreses. Caldrà esperar. La incertesa ara mateix és total".