AVUI A POL

LaLiga I ELS FUTBOLISTES NO ES POSEN D'ACORD

06/04/2020
Tebas i Aganzo trenquen el diàleg pel que fa al tema de la rebaixa de salaris. Els futbolistes, contraris a concentrar-se en les condicions que indica el protocol de LaLiga per acabar al preu que sigui.

Redacció, 21:30h Aquesta tarda ha tingut lloc una nova reunió per videoconferència entre LaLiga i l'AFE, el sindicat de futbolistes, per tal de trobar un punt d'entesa pel que fa tant a la manera d'assumir el cost de l'aturada en la competició, com a la manera en que es podria reprendre la meteixa i quin seria el calendari, però segueix sense haver entesa i les respectives postures estan molt distanciades. 

Pel que fa al tema de la reducció salarial, mentre LaLiga segueix posant sobre la taula que els jugadors assumeixin gairebé la meitat dels al voltant de 950 milions d'euros de perdues si no es reinicia el campionat, els jugadors no es mouen d'un percentatge força inferior que voltaria el 20%, deixant a més la porta a recuperar la meitat quan torni la competició; a més, si aquesta es reinicia a porta tancada o ja no es juga més, l'AFE no acceptaria una rebaixa salarial. Al final vqient que no hi ha amenra d'aconseguir un cert consens, queda la solució que els futbolistes negociïn individualment amb cada club la rebaixa salarial o acceptar els ERTOs que ja estan posant en marxa els clubs de Primera i Segona després que LaLiga apostés passat divendres per aquesta solució. 

Sobre els calendaris i el protocol de tornada a l'activitat, les diferències estarien sobretot en la negativa dels futbolistes a concentrar-se durant mesos per poder acabar la temporada. A més, mentre que LaLiga seria partidària d'aillar al jugador que tornés a donar positiu durant la represa, els futbolistes apostarien perquè fos tot l'equip, sense excepcions, el que podria provocar una nova i qui sap si definitiva aturada de la competició.

Aganzo ja parlava aquest diumenge, després de reunir-se amb els capitans dels equips professionals, de la seva posició contrària als ERTOs i la preocupació pel que fa a la salut dels futbolistes un cop es pugui reprendre la competició

Al llarg de la tarda es coneixia que l'AFE enviava una carta a Irene Lozano, presidenta del Consejo Superior de Deportes (CSD), per tractar amb aquest organisme diferents temes sobre la possible tornada a la competició tant en el vessant sanitari i de seguretat com en l'econòmic, i hi ha intenció de fer el mateix amb els ministeris de Treball i de Sanitat.

Los asuntos que AFE considera importantes a debatir y analizar son los siguientes:

1. Situación de los diferentes ERTEs en el ámbito del fútbol.

2. Prórroga de los contratos más allá de lo que está establecido en los mismos.

3. Comisión de deportistas de reporte de ERTEs a las diferentes direcciones generales de Trabajo.

4. Vuelta a la competición-protocolo de reincorporación.

5. Medidas higiénico-sanitarias en los lugares deportivos una vez vuelva la competición pasado el estado de alarma.

6. Si da un positivo un equipo, ¿se para la competición?

7. Organización del calendario de la temporada 2020/2021 para respetar el periodo vacacional de 21 días en relación a la temporada actual.

8. Situación de ERTEs en clubes que reciben subvenciones públicas (RFEF, administraciones, etc.).

9. Planes de competiciones para confinamientos intermitentes, en el caso de no encontrar una vacuna rápidamente.

10. Efectos para los deportistas profesionales que prestan servicios en clubes españoles de las decisiones que se puedan adoptar por organismos nacionales e internacionales, si fuera el caso, sobre las cuestiones mencionadas en los puntos 2, 4, 5 y 6 anteriores.

11. Medidas que garanticen el descanso diario, semanal y vacaciones de los deportistas profesionales una vez concluya el estado de confinamiento actual.

12. Petición de ayudas para jugadoras y jugadores que se encuentren en situación de necesidad y se puedan ver privados en el futuro de sus ingresos con ocasión de los problemas económicos que puedan sufrir los clubes en el futuro, especialmente en las categorías menos favorecidas y que no cuentan con Fondos de Garantía, o ante la insuficiencia de estos.

13. No existe correlación entre las cotizaciones por desempleo que se pagan y lo que realmente se cobra al aplicar la parcialidad de los contratos. Si un jugador cobra 2.000€, cotiza por desempleo por 2.000€, pero si tiene una parcialidad del 30%, solo recibe prestación como si estuviera cotizando por 600€. Muchos futbolistas de 2ªB y Tercera División con parcialidades del 25% van a ver que sus sueldos de 1000€ se les queda en 125€, cuando un trabajador normal estaría dado de alta a tiempo completo y cobraría 750€.

14. Elaboración de un plan de prevención con diversas medidas a aplicar ante posibles confinamientos sucesivos mientras se espera la aparición, puesta a punto y reparto masivo de una vacuna efectiva para hacer frente al Covid-19. 

La resposta no s'ha fet esperar, i el CSD ha expressat tot el seu suport a l'AFE davant la consecució d'acords per a millorar la situació dels jugadors davant la crisi sanitària i econòmica existent. El Director General d'Esports del Consell, Mariano Soriano, ha telefonat a Aganzo, i li ha recordat que el diàleg "és la millor eina per a arribar a acords"; per això, ha demanat "un plus de generositat" als diferents estaments involucrats en la situació laboral dels futbolistes per a tirar endavant acords que "serveixin de model" a altres esports.