AVUI A POL

CEFERIN, AL COSTAT DE RUBIALES: LA UEFA CREU QUE CAL TRACTAR DE JUGAR LES 11 JORNADES QUE FALTEN QUAN SIGUI, SENSE TERMINIS

06/04/2020
El president del màxim organisme europeu trasllada aquesta idea a la seu federativa: "Sóc optimista que veurem el final del campionat espanyol".

Redacció, 15:30h Segueixen mantenint-se contactes al més al nivell entre tots els actors futbolístics nacionals i europeus per abordar com afrontar la crisi provocada per l'expansió del COVID19, i també com podria ser la tornada a la competició. 

Un dels punts de conflicte en els últims die sle protagonitzen LaLiga i l'AFE per les retallades en els salaris dels jugadors; després que l'organisme que dirigeix Tebas animés divendres a que tots els clubs optin per posar en marxa ERTOs entre les seves plantilles, el que lidera Aganzo va emetre un contundent comunicat criticant a LaLiga per aquesta política d'expedients de regulació d'ocupació a la qual segons preveu la patronal acabarant acollint-se el 90% dels clubs de Primera i Segona Divisió. Avui dilluns tots dos mantindran una reunió per videoconferència en la qual el president d'AFE proposarà que si es reprèn LaLiga, als jugadors no els redueixin res els salaris i si queda definitivament suspesa se'l rebaixin un 10% per cert aquesta temporada i un altre 10% la que ve, un pla al qual Tebas te previst oposar-se frontalment. 

Pel que fa al tema de la represa de la competició, dissabte us acostàvem les declaracions del president de la RFEF Luis Rubiales insistint que en el seu pla no entra en cap cas aplicar una possible suspensió de la competició, i que s'han d'acabar les competicions: "El futbol tornarà, i és la resposta de UEFA i la Federació, quan la salut, la integritat i la seguretat estiguin garantides. Caldrà afrontar pèrdues econòmiques i quedarem ressentits però hem de donar un missatge clar que les persones estan per sobre de tot. Al començament des d'altres estament tractaven d'imposar dates per tornar però nosaltres ens hem desmarcat d'aquest plantejament i cal tornar quan hi hagi normalitat. El futbol tornarà i quan ho faci, què és més just, acabar amb el camí fet i començar de zero o reprendre i els clubs que havien fet millor o pitjor temporada tinguin l'oportunitat d'aconseguir els seus objectius? Em sembla que el segon, per això més que imposar-nos dates ens imposem com, els valors, com es fa. Cal preservar la salut i també la integritat de la competició. Uns deixen acabar tal com està, uns altres anul·lar, altres acabar la primera volta, qualsevol escenari és injust: entenem que fins al final de temporades les classificacions variaran, i la que comptarà serà la de l'últim partit. Segurament no hi haurà una decisió perfecta, però la més justa és donar l'oportunitat a tots d'acabar. Si després no hi ha dates per la propera temporada, ens haurem d'adaptar".

La UEFA segueix ferma en la seva idea d'esperar l'evolució de la crisi sanitària per aplicar els escenaris en els quals està treballant des del passat 17 de març; la prioritat és intentar acabar les competicions europees al juliol i agost per no comprometre la propera temporada. Consideren que és millor jugar sense públic que no fer-ho en absolut. Segons informa Juan Antonio Alcalá de COPE, a La Ciudada del Fútbol de Las Rozas han arribat dos missatges des de Nyon, seu del màxim organisme europeu: que provaran d'apurar fins el final les competicions europees durant tot l'agost, sense terminis, i donen suport a la idea de Rubiales de que les 11 jornades de Lliga han d'acabar quan sigui, també sense terminis. En aquest mateix sentit, l'eslovè ha declarat al diari Ekipa que confia que les competicions nacionals, entre elles les lligues espanyola i italiana, puguin concloure aquesta temporada, encara que recorda que dependrà de si l'evolució de la pandèmia ho permet sense riscos per a la salut: "Sóc optimista que veurem el final del campionat espanyol, sóc optimista que veurem el final del campionat italià, i sóc optimista en general". El president de la UEFA va deixar clar però que no pot garantir que això ocorri, i que tot dependrà de la situació en cada país i de "si les circumstàncies són prou segures perquè jugar al futbol no posi en perill a ningú". De no ser possible reprendre el joc, el responsable del futbol europeu va assenyalar que caldrà buscar altres vies de determinar al guanyador de cada campionat, però que, de moment, la prioritat és buscar maneres de completar les competicions. Fa esment especial al cas del Liverpool, que lidera la Premier League amb 25 punts d'avantatge respecte al segon classificat, el City: "No veig manera de deixar al Liverpool sense el títol. No obstant això, si no es pogués jugar, també seria necessari anunciar els resultats d'alguna manera i en alguna clau, i després s'haurien de determinar els campions. I, per descomptat, de nou, no veig un escenari que no sigui el Liverpool". Tornant a la RFEF, manté que quan la UEFA demani els noms dels set classificats per competicions continentals ho farà, encara sense haver definit encara el criteri, i que en el calendar conjunt de UEFA i les lligues europees s'ha reservat la data del 5 d'agost per a la disputa de la Copa del Rei pendent entre Real Sociedad i Ath. Club.