AVUI A POL

ECONOMIA DE GUERRA

30/03/2020
LaLiga cita als clubs per tractar com afronten la crisi generada pel coronavirus; es podria establir una estratègia comuna pel que fa a reajustaments salarials. El calendari i la caducitat de contractes i cessions, sobre la taula.

Redacció, 7:30h Avui el país entra en un nou estadi en aquesta batalla que s'està suent a terme contra la pandèmica del COVID-19; el Govern espanyol anunciava el passat dissabte endurir les mesures de confinament decretades des de l'estat d'alarma ordenant que tots els treballadors d'activitats econòmiques no essencials es quedin a casa a partir d'avui dilluns 30 de març, un confinament gairebé total que s'allargarà durant almenys 15 dies, fins al 9 d'abril. El president Pedro Sánchez defensava que la decisió permetrà “disminuir el ritme de contagi i descongestionar els hospitals”. En qualsevol cas, el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, en declaracions a RAC1, no descartava allargar el confinament total més enllà d'aquest 9 d’abril, malgrat es farà el possible per evitar-ho.

 

Enmig d'aquest d'aquest confinament gairebé general i la decisió d'hibernar l'economia, quelcom que molts comparen amb el que va passar fa uns mesos a Wuhan, l'epicentre de la pandèmia, el futbol seguirà mentenint reunions per veure com afrontra la situació. Després de les dues convocatòries aquestes setmanes anteriors de la seva Comissió Delegada, LaLiga ha convocat aquest dilluns via videoconferència als 42 clubs del futbol professional a través de les seves Juntes de Divisió. Està previst tractar ells la crisi econòmica que està assotant al futbol espanyol arran de la crisi del coronavirus i que, de moment, ja ha donat peu a que quatre clubs professionals (Espanyol, Barcelona, Atlético i Alavés) hagin sol·licitat un ERTO i que entre cinc i deu més segons les fonts consultades estiguin a punt de fer el pas. En la reunió s'intentarà establir una estratègia comuna quant a acomiadaments temporals i reajustaments salarials (les nòmines suposen el 50% dels pressupostos), amb propostes fins i tot de caràcter retroactiu.

Recordem que després que ho avancés PericosOnline al llarg de la setmana, l'Espanyol oficialitzava divendres que presentarà un ERTO que afectarà els primers equips masculí i femení, al filial i al Juvenil A i B. En el comunicat explicaven que es deu a la "suspensió temporal de la competició i la situació excepcional que estem vivint". La sol·licitud s'ha fet de manera unilateral però amb l'acord dels jugadors del primer equip masculí, als qui se'ls va informar i van mostrar "comprensió i respecte", quelcom que el club va voler "agrair en aquests moments complexos". La mesura consisteix en una reducció de jornada del 70%, per la qual cosa es preveu que els afectats mantinguin "certa activitat física amb els plans d'entrenament individuals fins que es pot reprendre la competició". Quedava oberta una taula de negociació per a valorar la situació i realitzar un seguiment dels fets. També avisaven que podien "adoptar de forma consensuada mesures o decisions addicionals" en funció de com es resolgui la suspensió de la Lliga. Segons el comunicat del club, la plantilla "entén la urgència i la delicada situació i ha mostrat la seva voluntat i predisposició per a arribar a un acord amistós amb el club sense haver de prendre mesures laborals més dràstiques, permetent a l'entitat flexibilitzar els terminis dels havers salarials més immediats".

El forat que està causant la inactivitat en partides pressupostàries està generant una enorme preocupació en totes les entitats. LaLiga ha ingressat a cada club, a mode de de bestreta, ha ingressat el tercer pagament dels ingressos de televisió corresponent a la temporada 2019-20, gairebé 500 milions dels 1.915 que espera repartir d'aquí a final de temporada si es disputen les 11 jornades que queden i en conseqüència no cal renegociar els contractes audiovisuals que té signats pel món, ja que evidentment els operadors no estarien disposats a pagar el mateix per una competició redissenyada en dates i en aspectes com la presència o no de públic a la grada. Com explica AS, a més, hi ha el temor que donat que aquests diners avançats s'hagin d eretornar ja que es deu a uns beneficis futurs encara no generats. Recordem que l'ingrés més important pels clubs és el quart i últim que es fa cada any, un cop es realitza l'ajust de repercussió vinculat al final de curs -serien un total de 550 milions d'euros-. Els drets de televisió han estat claus per sanejar l'economia dels clubs els últims anys, gràcies en bona mida a la gestió que se n'ha fet des de LaLiga gràcies a la comercialització conjunta.

La tornada al treball i la reordenació del calendari segueixen sent temes importants tenint en compte sobretot aquesta repercusió econòmica. Els clubs ja donen per fet que, en el millor dels escenaris, tornarà a jugar-se el 14 de maig i que caldrà competir després del 30 de juny, pel que hi hauria si tot va bé competició a l'estiu. Tot plegat afectaria el calendari de la pròxima temporada, i com ja es va comentar la passada setmana hi hauria la possibilitat de poder jugar per Nadal per a així recuperar dates de Lliga, opció que quedaria recollida en el nou conveni Lliga-AFE que ha de prorrogar-se des del pròxim 30 de juny. LaLliga no descarta, fins i tot, tornar a porta tancada una vegada tinguin l'autorització del govern.

La reunió d'avui també podria servir per informar als clubs de quins són ara mateix els plans pel que fa al mercat de fitxages, que es podria estendre de manera excepcional fins al 31 de desembre. També com afectaria als jugadors que acaben contracte el 30 de juny, un tema que afecta molt directament l'Espanyol, aj que fins a 10 futbolistes terminen el seu vincle contractual en aquesta data, i a més te tres cedits a d'altres clubs, Álex López al Lugo, Lluís López al Tenerife i Javi Puado al Zaragoza. De tots ells, l'home que mes està brillant i amb diferencia és el davanter cedit a l'entitat de La Romareda, una de les grans sensacions del conjunt de Víctor Fernández des de que va arribar  allà al novembre, el que ha fet que tant ells com entitats de Primera com la Real Sociedad hagin preguntat per ell, malgrat el pla de l'Espanyol és que torni i sigui quin sigui l'escenari -seguir a Primera o baixar de categoria- reforci la plantilla blanc-i-blava el proper curs.