AVUI A POL

RUBIALES: 'L'ÚNICA MANERA D'ACABAR AQUESTA TEMPORADA ÉS ARRIBAR AL FINAL, SIGUI QUAN SIGUI'

25/03/2020
"Hem de donar la possibilitat als clubs de baix de sortir i no baixar-los directament", diu el president de la RFEF. "Veient la situació de país, veiem pràcticament impossible començar al maig. Haurem de començar a treballar a més enllà del 30 de juny".

Redacció, 13:10h LaLiga i la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) van anunciar aquest dilluns que les competicions de caràcter professional no es reprendran fins que així ho dictaminin les autoritats i no existeixi "cap risc per a la salut". La crisi sorgida pel coronavirus va provocar la suspensió el passat 12 de març de LaLiga Santander i LaLiga SmartBank, mentre que dies abans la Federació ja havia ordenat la cancel·lació de totes les competicions de caràcter no professional. La setmana passada, la UEFA va decidir ajornar a 2021 l'Eurocopa prevista per als mesos de juny i juliol per a afavorir la possible conclusió dels tornejos domèstics i el president de LaLiga, Javier Tebas, havia mostrat el seu optimisme en els mitjans que l'activitat futbolística es podria reprendre a mitjan maig i concloure's abans de juliol. Per part seva, l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ha sol·licitat tant al ministeri de Cultura i Esport, com al Consell Superior d'Esports (CSD), LaLiga i l'RFEF una línia de comunicació fluida amb tots ells, perquè el sindicat estigui informat en tot moment de qüestions que poden afectar el col·lectiu de futbolistes, insistint que es garanteixin els drets laborals del col·lectiu tant en l'àmbit de la salut davant un possible escenari d'un calendari comprimit, com en l'econòmic davant l'amenaça d'ERTOs, baixades de sou i fins  tot acomiadaments.

Per la seva banda Rubiales, que després de la publicació insistia que malgrat l'escenari la competició ha d'acabar -"La prioritat és la salut, però en segon terme està la integritat de la competició. Quan passi aquest malson recuperarem la normalitat. Donar carpetada a la competició i decretar ascensos, descensos i campions, és quelcom que no em plantejo, perquè sempre hem defensat que una competició que comença ha d'acabar. El més raonable és que, quan la salut ho permeti, es reprenguin les competicions, i la temporada 20-21 s'adeqüi segons el temps i el calendari que ens quedi, ja que qualsevol altre escenari és injust", deia aquest dimarts- ha comparegut avui en roda de premsa virtual, tot just després de la reunió telemàtica que ha mantingut amb tots els presidents de les federacions territorials per presentar un nou paquet de mesures per al futbol espanyol en el marc de la crisi per la pandèmia. 

El màxim mandatari federatiu ha insistint que "el futbol és quelcom molt poc important ara respecte al problema que te la societat espanyola, però hem de seguir treballant pel futbol. Estem al servei de les institucions per tot el que calgui per ajudar en el que faci falta: he tingut una conferència amb els presidents de les territorials, i vull destacar la unanimitat de tot el futbol federat que han acollit les propostes presentades de bon grat, i estan d'acord en que totes les competicions estan suspeses. No volem fer càbales ni pensar en cap data, si s'ha de reprendre que ho faci, no serem nosaltres qui comenci a posar dates En el moment en que la societat reprengui la normalitat, parlarem, arribat el dia haurem de posar el necessari perquè els protagonistes competeixin en les millors condicions. Hem encarregat un estudi per veure els terminis que s'han de marcar, quan començar i de quina manera jugar, però això encara queda lluny". Rubiales, que ha destacat que es posen l'hotel de la Selecció i el seu personal, psicòlegs i fisios, a disposició de les autoritats sanitàries -en concret, i que hi haurà iniciatives en favor de la investigació, ha informat també d'una sèrie de mesures en l'àmbit econòmic. Així, es plantejarà la possibilitat que els deutes que contreguin els clubs modestos durant l'aturada es puguin pagar més endavant. "Pel que fa al futbol professional, posem a disposició de LaLiga una línia de finançament. Cada dia sembla més probable que no acabi la competició abans del 30 de juny i hi hauran clubs que no cobrin 100% els diners de les televisions. Hem treballat una línia de finançament de 500 milions d'euros, i finançar els pagaments ajornats quatre, cinc o sis anys", ha dit respecte al futbol professional. Aquesta línia de crèdit de 500 milions té a veure amb jugar al juliol i agost: "Clar. Tant de bo ens equivoquem. Veient la situació de país, veiem pràcticament impossible començar al maig. Haurem de començar a treballar a més enllà del 30 de juny. Per aquestes pèrdues hi ha la línia de crèdit". "Sempre que sigui possible, l'opció és jugar amb públic, però si no existeix aquesta opció els clubs hauran de decidir. No farem res que perjudiqui als clubs", ha afirmat.

"El de jugar cada 48 hores de manera continuada no ho veiem viable. Hem de donar eines al futbol professional per recuperar els partits però no a qualsevol preu. Nosaltres no elaborem calendaris, treballem sobre tots els escenaris però no ens agrada ser endevins, creiem que hem fet bé en no posar-nos un límit, aquest ha de ser la salut", ha insistit: "No ens fixem una data per tornar, ha de ser la de recuperació de tot el país, dels afectats, el futbol queda en un últim plànol, tornarà quan es pugui garantír la salut".

Rubiales torna a descartar la possibilitat de deixar la temporada en blanc: "Sempre he advocat perquè una temporada que porta molts partits disputats com aquesta ha d'acabar, he escoltat reflexions com no espatllar dues temporades. L'única manera d'acabar aquesta temporada és arribar al final, sigui quan sigui, per això no ens posem límits. Hem de donar la possibilitats als clubs de baix de sortir i no baixar-los directament, i als de Segona a pujar. L'altra possibilitat, que només hi hagi ascensos i no descensos seria molt perjudicial per al futbol, tot va en cascada. Quan es pugui, es recuperi el país i estiguem en garanties serà el moment d'acabar la present temporada". "Sortiran moltes veus, però nosaltres només hem tingut una, lluitarem per la salut; quan es pugui reprendre, les competicions han d etornar; i després, hem d eveure de quant temps disposem. Ens sentim tranquils dient als afeccionats, que el teu club el que es guanyi sigui en el terreny de joc", ha dit sobre la possibilitat que ja es planteja a Itàlia de suspendre.

"S'han adoptat motes mesures per les administracions, els ERTOs poden estar controlats. Son una qüestió seriosa. El que em preocupa és la legalitat, que es facin les coses bé i donar una línia de finançament a cost zero, el que es faci ha de ser amb la màxima precisió perquè no hi hagin problemes", ha dit sobre com poden afectar els expedients de regulació d'ocupació.

Un altre tema que pot resultar problemàtic, és el del jugadors que acaben contracte més enllà del 30 de juny: "te difícil resposta, no ho sabem encara. Advoquem perquè es comenci quan es pugui i no abans, i per això contemplem acabar més enllà del 30 de juny. La resposta es que es prorroguin o no els contractes, tots els clubs estan en igualtat de prorrogar o no, i anar al mercat o no".

Sobre les quarantenes i com pot afectar els equips, ha reconegut, "no tinc resposta perquè no la té ningú. Però sí una tremenda preocupació. D'aquí l'informe que hem encarregat. Ens preocupa molt" .