AVUI A POL

MACHÍN, UNA APOSTA GUANYADORA

10/10/2019
Els seus exfutbolistes destaquen les virtuts del nou tècnic, tot i que consideren que caldran paciència i treball fins a que implementi el seu sistema; tots es desfan en elogis cap el seu staff. Un dels problemes que detecten, la manca d'un carriler dret.

Redacció, 7:30h Ahir va ser el primer dia a l'"oficina" de Pablo Machín, que va dirigir les seves dues primeres sessions d'entrenament; avui, el nou tècnic perico torna a programar una doble sessió de treball, amb una primera a les 10:45h i una segona les 18h a la Ciutat Esportiva Dani Jarque. Està clar que el sorià ha arribat amb ganes de fer que els seus nous homes coneguin al més aviat possible els seus mètodes de treball i aquest famós sistema que vol implementar; tot i que el dia de la seva presentació no es va tancar a cap preconcepte tàctic insistint que "el que haig de fer és treure rendiment, si entenc que cal jugar amb un altre sistema o fer algun matís, el faré. Haig de buscar el benefici de l'equip i tractar d'aconseguir les victòries. Quan estiguem més ben posicionats serà el moment de mirar metes més altes. Ara hem de ser assenyats i cauts"-, està clara la seva predilecció pel 3-5-2, una denominació que ell mateix afirmava en la seva etapa al Girona que és la que més s'estima "perquè quan estem bé som dominadors; si es veu així en el camp, és perquè estem jugant bé, perquè el nostre lateral estreny al lateral contrari a dalt. Quan fem 5-3-2 o 5-4-1 és perquè ens dominen i ens defensem". Malgrat les paraules tranquil·litzadores de Machín insistint en aquesta permeabilitat respecte al seu llibret particular venim d'una etapa la de Gallego en que ens hem cansat de debatre sobre termes com sistema, idea de joc o procés, pel que ara és fins a cert punt normal que hi hagi una certa racança davant una possible repetició d'escenaris en el sentit que s'hagi de passar un temps fins que els futbolistes assimilin l'estil del sorià, quan ni la situació a la taula ni el temps havent-se jugat vuit jornades i estant en portes s'una nova data europea donen gaire marge d'actuació. 

Per saber una mica com és Machín i també com és aquesta idea que vol implementar, el millor és saber què en pensen futbolistes que han estat sota les seves ordres. Analista en aquell històric Numancia que va ser capaç de guanyar-li el primer partit al Barça de Guardiola, i que te en Unzué un dels seus referents -"em va ensenyar la idea del Barça del joc de posició, d'atacar bé i de forma ordenada per a estar prop de la pilota per a recuperar-lo abans"-, el de Gómara es va començar a fer un nom al Girona, al quan va agafar en una situació desesperada, la que ell mateix definia com una "oportunitat enverinada" que va acceptar però després d'estar molt de temps sense que cap equip el cridés. Els inicis van ser molt dolents, amb dues derrotes contra el Múrcia i al Molinón, però en el tercer partit davant l'Alcorcón van arribar les victòries, va salvar a l'equip malgrat les estretors -el club de Montilivi estava en llei concursal i treballava a canvi que li paguessin el lloguer, la llum, internet, el pàrquing i un petit sou- i es va quedar com a premi, ja que no hi havien diners ni per pagar-li una prima per la permanència. Aquí el director esportiu del Girona, Quique Cárcel, i ell mateix van ser clau convencent tres homes importants,  Jandro, Juanlu David García, per rebaixar-se el sou per poder fitxar futbolistes de Segona B que van oferir un molt bon rendiment. Precisament l'experico parlava ahir a Esports COPE de Machín i el seu sistema: "Crec que funcionarà bé, l'Espanyol te una plantilla que es pot adaptar a la seva manera de jugar i sistema. Tampoc és res estrany, segur que alguns ja hi ha jugat, però s'han de col•locar les peces on van. Molt important són les bandes, els carrilers, han de ser específics aquests jugadors per banda. Pedrosa per exemple te molt recorregut, i amb espais és molt perillós, anirà molt bé. On no sé si te una peça per la dreta, si Corchia i Javi López poden complir amb aquesta missió. Si costa de treballar la defensa de tres centrals? Costa d'assimilar-ho, però estàs molt protegit, al darrere vius molt bé. L'Espanyol ho notarà molt en el tema defensiu, Machín buscarà fer-se fort enrere i a dalt aprofitar les ocasions. Els tres centrals han de ser alts, han d'anar molt bés de cap i a dalt, li agrada jugar amb dos davanters forts que també vagin bé per alt. Quan no juga amb dos puntes, busca homes com Melendo o Vargas diferents amb pilota. Treballa molt l'estratègia. En el tracte, molt bé, Machín és simpàtic, molt bromista, en això no hi haurà problema".

 

 

També Cárcel, en declaracions a AS, el definia com a tècnic: "És molt treballador. Té molt clar com competir en les dues àrees i el seu grup de treball és excepcional, li donen molt equilibri. És un bon estrateg i té molts automatismes per a dominar el seu ABC del futbol. Això sí, veig difícil que jugui amb un altre sistema que no sigui el 3-5-2 o el 5-2-2-1. Crec que ho farà molt bé a l'Espanyol perquè té jugadors per a jugar així, encara que crec que li falta un carriler dret una mica més específic". 

Amb un equip fet de pedaços que moltes vegades ni tan sols cobraven, van sumar la següent temporada 82 punts: "No ens pagaven, però els tranquil·litzava: 'Si realment ens falta els diners per a pagar la hipoteca, ens busquem la vida i ajudem al que el necessiti de debò", declarava fa un temps Machín en entrevista a El Periódico. Quan gràcies als drets televisius van poder començar a cobrar amb regularitat, va ficar en el cap dels jugadors la idea que calia correspondre als amos del club amb resultats: "A aquesta gent que es porta així també els has de recompensar amb el teu treball. Si ells compleixen, més nosaltres'".

Queda clar que una de les virtuts del nou tècnic perico és saber manegar situacions complicades i gestionar grups, que te capacitat per inculcar les seves idees als jugadors i fer que aquestes es tradueixin en resultats. Tot i això, també apunten els que el coneixen que de vegades hi ha hagut tensions en els seus vestidors, i que deixa en mans de Jordi Guerrero iJordi Balcells la cara amable més en el tracte amb el futbolista. Eloi Amagat a AS destaca del tècnic "la seva capacitat per a fer creure a l'equip i als jugadors que en el futbol es pot aconseguir tot. Al Girona ens va salvar quan tothom ens donava per descendits i després, després de moments fatídics i tràgics durant diversos playoffs d'ascens, ens va donar la suficient força i confiança com per a no enfonsar-nos i acabar aconseguint l'objectiu d'estar en Primera. A més, sap treure el màxim rendiment dels jugadors i és exigent. Farà falta això sí que tinguin paciència i molta feina. Jo jugava en el centre del camp i per a mi el 3-5-2 era un sistema ideal perquè tenia al costat un pivot defensiu de molt de recorregut com Pere Pons i dos interiors amb arribada i llibertat. Era una espècie de quadrat en el qual el centre del camp estava molt protegit. L'Espanyol té futbolistes per a jugar així i funcionar molt bé". Un altre home que el coneix bé és Jofre Mateu, que considera que "Pedrosa explotarà amb aquest sistema segur perquè li va perfecte a les seves capacitats. David López serà el 'capo' al mig i jugadors com Melendo i Darder podran estar molt a gust quan aposti per jugar amb un quadrat en el centre del camp". Un altre experico, Jairo Morillas, a banda de lloar el seu staff, considera que Machín "li donarà a l'Espanyol un estil que és guanyador. Li anirà bé. L'Espanyol serà un equip molt físic, perillós i de qualitat".

L'actual tècnic del Juvenil B, Moisés Hurtado, també va coincidir amb Machín al Girona, en aquest cas en la 2013-14, insisteix a MARCA  que té un esquema definit que li ha donat bon resultat: "Va canviar el model de joc quan va arribar i li ha anat molt bé. Té una etiqueta molt clara i t'has d'adaptar a ella. Machín no enganya a ningú i saps el que et pot oferir. Després una altra cosa és la tensió o si es complica una situació... Té un esquema molt definit amb tres centrals i dos carrilers. A dalt pot variar. Té un joc més directe, no fa falta elaborar des de darrere, no pren riscos". Moi, a banda de coincidir amb la resta d'exfutbolistes en la gran vàlus del seu staff, també parla de Machín com un tipus sense ambatges, que parla molt clar: "És una persona directa. Té un discurs estructurat, sense grans floritures, et diu les coses clares".