AVUI A POL

PER UNS ESTADIS OBERTS A TOTHOM

10/09/2019
Denuncien la situació de les afeccionades al futbol a l'Iran, on tenen prohibit l'accés als estadis; una d'elles es va calar foc enfront d'un tribunal de Teheran, on s'enfrontava a un judici per haver violat aquesta prohibició

Redacció, 11h Tot i que la notícia no ha tingut gaire ressò a fora d'Iran, diferens associacions i organismes lligats al món del futbol com l'APMAE, l'Associació de Petits i Mitjans Accionistes de l'Espanyol, ha fet un esforç per traslladar al públic la situació de la Sahar Khabazi, the Blue Girl, una aficionada al futbol d'Iran que es va calar foc davant del jutjat que l'havia de condemnar per assistir a un partit de futbol.

Com és sabut, les dones iranianes tenen prohibida l'assistència als camps de futbol; algunes, desafiant aquesta mesura, assisteixen disfressades d'homes amb el que s'arrisquen a ser detingudes i condemnades a penes de presó. La Sahar va ser arrestada i acusada d'infringir les lleis de modèstia quan va ser detectada a l'Estadi Azadi, on havia anat a veure un partit entre dos equips iranians, pel que el passat 1 de setembre havia estat citada a declarar davant un tribunal a Teheran; se l'acusava de "insultar al públic desafiant el codi de vestimenta de les dones". Segons informen alguns mitjans, l'audiència es va retardar perquè el jutge estava en un funeral, però un funcionari del tribunal li va dir a la dona que podia passar fins a sis mesos a la presó pel seu delicte. Davant aquesta situació, es va calar foc ruixant-se de benzina fora del complex, patint cremades en el 90 per cent del seu cos causades per un incendi de gasolina que finalment li han provocat la mort. La donam, que havia estat confinada inicialment a la presó de Qarchak, als afores de Teheran, abans de ser posada en llibertat sota fiança, patia trastorn bipolar i havia estat rebent tractament durant els últims dos anys, fet que no va ser considerat pel tribunal.

Open Stadiums, l'organització que treballa per l'abolició d'aquesta prohibició, està assistint amb impotència a aquest fets i també a que aquesta informació no ha sigut reflectida pels mitjans de comunicació fora de l'Iran, pel que demanen se'n faci difusió i també pressió a la FIFA, que fina ara només s'ha pronunciat de manera molt tímida contra aquesta prohibició. Recentment, el seu president, Gianni Infantino, es va pronunciar en contra de la federació iraniana de futbol per aquesta prohibició amb motiu de la disputa d'un partit  entre Iran i Síria en el qual "les portes estaven tancades a les espectadores i, pel que sembla, diverses dones que volien assistir al partit van ser detingudes per les forces de seguretat durant diverses hores".