AVUI A POL

AGUSTÍ FILOMENO: 'CAL TRENCAR LA TENDÈNCIA A BAIXAR DE SOCIS PERQUÈ EL CLUB HO NECESSITA I S'HO MEREIX'

22/05/2019
El director de màrqueting, que creu que la política de descomptes és agressiva on toca, estaria satisfet amb que s'invertís la tendència dels últims anys. "La botiga ha d'estar al centre de BCN i a la Ramba si pot ser", explica

Redacció, 14:45h "Amb el que estem presentant hi haurà un repunt de socis i abonats perquè ara és més atractiu"; aquest era el missatge amb el qual Agustí Filomeno, director de màrqueting i comercial del RCD Espanyol, intentava resumir l'objectiu de la nova campanya d'abonaments, presentada la passada setmana. Després de la controvèrsia generada l'any passat per la pujada de preus, el club busca fer un gir congelant els preus i aplicant un seguit de descomptes per bonificar la fidelitat i el compromís dels pericos, quelcom que segons el DGC Roger Guasch no es va poder fer fa un any  per qüestions tecnològiques i d'infrestructura informàtica. Per fer realitat l'objectiu de trencar la tendència de baixa de socis -el curs que acaba es va tancar amb 21.000 socis abonats i uns 2.500 fan-, a la qual ha d'ajudar de manera decisiva la classificació per a la prèvia de l'Europa League, el mateix Filomeno destacava, "ens centrem en el cor i l'escut. En la passió i la marca. És també el reconeixement a la fidelitat, compromís, famílies i nens i joves, que són el nostre futur. Tot el que fem ho treballem des d'aquests dos eixos". A grans trets, s'aposta per premiar als socis amb una bateria de descomptes acumulables mitjançant l'antiguitat i l'assistència, el curs anterior, a l'estadi.

Avui hem tingut a Filomeno al nostre programa de ràdio aclarint els dubtes generats per una campanya que, malgrat en termes generals ha estat ben rebuda, sí ha generat una certa confusió per la seva complexitat. El directiu, responsable directe d'aquesta campanya, ha començat explicant que "ens hem centrat no tant en el tema dels ingressos que generen els abonaments, sinó en desenvolupar l'afició per l'Espanyol, la passió, el compromís, l'orgull, premiar la fidelitat, la resiliència dels pericos de tants anys i promoure que vinguin nens, joves i segueixi l'ambient familiar". Un dels primers interrogants és quin objectiu a nivell de número d'abonats s'han fixat: "No hem posat un número concret perquè en part estàvem esperant el resultat de l'últim partit. El meu principal objectiu és canviar la tendència negativa dels últims deu anys. Hi va haver un moment que semblava que millorava amb la il·lusió de l'arribada de Chen però la tendència va tornar a la que era. Volem tornar a recuperar tot l'esperit que s'ha anat perdent i tornar a créixer tots junts. Però no ens hem marcat un número". Durant molt temps s'havia parlat d'un objectiu, recuperar els 25.000 abonats: "Veurem el que ens trobem. Si fos per mi, seria l'ideal, ja veurem quan triguem a arribar; però si en lloc de 20.000 som 20.001 ja estaria content, perquè es trencaria la tendència negativa, amb la qual tindríem 19.500 i jo no ho vull això, vull 25.000. El primer és trencar la tendència de baixar perquè el club ho necessita i ho mereix". En la presentació de l'anterior campanya, el DGC Roger Guasch va fixar com a objectiu recaptar un milió d'euros amb els canvis; com ja era sabut no es va aconseguir, però es va poder minimitzar el terrabastall: "S'ha recaptat el mateix import que l'any anterior; la baixada important d'abonats que es va patir els primers mesos per la polèmica es va aconseguir que fos menor, s va recuperar, es va començat parlant de 4.000 socis menys i va acabar sent de 2.500, almenys es va aconseguir aturar la baixada d'ingressos".

 

 

Hi ha un corrent d'opinió que considera que s'ha estat poc agressiu amb els descomptes, quelcom que Filomeno matisa:  "Hem estat agressius però en els punts que formen part de l'estratègia que volem desenvolupar: els nens, on els descomptes son altíssims, els joves... hem estat agressius per afavorir grups com les penyes, perquè pensem com és d'important la seva tasca i hem volgut fer una aposta per ajudar-los a créixer, també en el descompte per fidelitat amb un 1% per any. Ja fidelitat al club és gran i el descompte del 15% és cosa normal".

Una altra de les crítiques ha estat la dificultat en saber quins descomptes i quin serà el preu final en el carnet; en els propers dies això no suposarà cap inconvenient: "En breu publicarem un simulador a la web, en que posant les característiques que el defineixin el perico sàpiga quin és el descompte i el preu. Quina diferència ho ha si canvia d'ubicació".  Un tems que potser es tractarà en el futur és el de recompensar aquell soci que porti nous abonats de la mà; és a dir, premiar el proselitisme: "El get member l‘hem valorat però hem cregut que afegiria complexitat de manera innecessària. El tenim sobre la taula i en un futur es valorarà. Un 2x1? Seria massa agressiu. Enguany en qualsevol cas tots els abonats tindran una entrada per portar algú i això ens porta una mica al get member". 

A banda del tema de la campanya d'abonaments, el director de màrqueting i comercial també ha parlat d'altres temes del seu departament com el del naming right: "No hi ha novetats, això sí s'està negociant.  En aquest tema s'ha de ser extremadament prudent amb les marques en que es negocia". També com no tocava parlar de la botiga que l'espanyolisme vol muntar al centre de Barcelona; abans de res, ha explicat que la del RCDE Stadium malgrat les demandes te un tamany acurat: "Hem augmentat aquest any el 40% de superfície per millorar els fluxos intern i mostrar producte. Ampliar-la més no és necessari, la seva facturació la fa el dia de partit i al resta de temps ja actua com a flagship. Està perfectament dimensionada, hem de buscar la botiga a Barcelona. La botiga de la Rambla ha servit per demostrar que pot ser-hi i crear il·lusió abans d'un partit important, també una forma d'omplir la Rambla de blanc-i-blau, però també per tenir dades del que suposa tenir una botiga a la Rambla en termes de facturació i fer simulacions. Tenir una botiga al centre de Barcelona és complex perquè el retorn de la inversió seria negatiu, seria però important en imatge de marca i és el que estic defensant. Seria una visibilitat de marca a nivell de visibilitat i també internacional, ha de ser al centre de Barcelona i si és a la Rambla, millor". Una infraestructura en la qual es treballa molt és el túnel de vent: "Està avançant molt, penso que aquest estiu estarà obert". Tema gira per la Xina, que està en l'aire per la incompatibilitat de dates amb la prèvia de l'Europa League: "Ho estem estudiant, però l'objectiu principal és l'esportiu sobre l'econòmic. Ho estem estudiant, però si no pot ser, no pot ser". Mentre, a l'estiu Cornellà-El Prat serà escenari de molts events que només tenen una finalitat: facturar per ajudar el projecte esportiu: "Es fa tot pensant en l'àrea esportiva, guanyar un euro més, tenir un soci més, tenir més ingressos significa un límit salarial més alt, tenir millors jugadors, i tenir més gent fa que hi hagi més ànims per l'equip".


PUBLICITAT