AVUI A POL

ROGER GUASCH: 'ANIMO AL SOCI QUE S'APUNTI EN AQUEST PROJECTE GUANYADOR'

12/07/2018
"Estic molt content de la reacció dels socis, necessita informacions positives". "Volem quan estem a Europa que no sigui flor d'estiu". "No hem de descartar cap compra ni cap venda, el mercat està obert". "No podem destinar recursos a les seccions"

Redacció, 7:30h El director general corporatiu de l'Espanyol, Roger Guasch, ha passat aquest vespre pels micròfons de l'espai Sin Concesiones de RKB, on ha fet una extensa anàlisi de l‘actualitat del club coincidint amb els quatre mesos que porta en el càrrec. L'alt directiu, que a l'hora de definir l'Espanyol parla que sempre ha estat "un  estendard de catalanisme" i que malgrat en algun moment s'ha pogut barrejar amb la política, ha defensat la seva transversalitat i que ha de ser "la casa de la concòrdia", a nivell esportiu ha parlat de l'objectiu esportiu del nou projecte: "Se'm critica per poc ambiciós quan dic que ens hem de consolidar en el top 10; hem d'anar consolidant i fer uns fonaments ben forts de club per anar-nos consolidant, i ser capaços d'anar pujant. Em diuen, ‘home, set anys...' però hem de mirar que ha passat en d'altres clubs que ho han fet bé, i agafem el que ens pot interessar. Toquem de peus a terra, de 2011 a 2016 hi ha clubs que han augmentat els ingressos un 100% i nosaltres ho hem fet un 47. Volem quan estem a Europa que no sigui flor d'estiu sinó tenir els fonaments per estar-hi. El sr. Chen ha posat 170 milions d'euros i encara ens queden 120 milions de deute, és un recorregut que altres no tenen i hem de seguir reduint deute, és un camí llarg que hem de seguir fent".

Pel que fa al pressupost del primer equip, ha recordat que en bona mida el marca LaLiga en funció d'ingressos, despeses i endeutament: "Enguany hem passat a 53 milions d'euros i el baixem a 49,  un 10%; voldríem gastar això i si arriba el mercat d'hivern tenir un marge per gastar-lo". Un dels temes que preocupa és si hi haurà alguna altre venda d'un titular, un home important: "No hem de descartar cap venda ni cap compra, el mercat està obert i estem en el mercat. En aquest moment no està planificat que marxi cap titular, però si ve el jugador i diu que li interessa estaríem oberts a parlar".

Qüestionat per quants diners haurà de tornar el club a Rastar la temporada vinent, ha matisat: "Hi ha una part que és el crèdit d'aportació de capital, amb el qual no hi ha problema, però s'han de pagar interessos, i després hi ha un crèdit hi ha una altre via bancs i s'han de pagar uns set milions. Els 34 milions que apareixen als comptes anuals? Això es renegocia; el crèdit subordinat és de 34 milions, es va posposant i només es paguen els interessos. Que ningú pateixi". Pel que fa a la davallada en borsa de Rastar, ho ha englobat en el global de reajustaments de valors del parquet d'aquell país, pel que s'ha de confiar que torni a pujar. Guasch ha insistit que el club ara mateix no està en venda, i que l'aposta de Chen segueix ferma: "L'Espanyol no està en venda; però com a persona de gestió, tot a la vida està en venda. Si algú arriba i posa molts diners, a qui importaria? Significaria que algú aposta fort per l'Espanyol i que el producte és bo. La intenció de Chen és seguir en el club en aquests moments, no hem de patir en aquest aspecte". 

El director general corporatiu s'ha referit a les recents paraules de Quique Sánchez Flores parlant de "projecte fantasma": "No entraré a discutir amb ell, és una persona que ha treballat com ha pogut en el club amb encerts i errors; amb ell hem doblat el pressupost de la plantilla de 21 a 42 nets, mai havíem tingut una plantilla tan cara com amb ell. Aquesta entrevista va sortir dies abans que es decidís qui seria seleccionador, que cadascú faci les seves lectures. El projecte es para perquè el govern xinès no deixa posar més diners, i fins a finals del 2019 no tindrem possibilitat de posar més, si passa és normal rectificar".

Se li ha qüestionat a l'alt executiu si després de Borja Iglesias, arribarà algun altre fitxatge il·lusionant: "Fitxar un dels màxims golejadors de Segona sent competència d'equips que posaven més diners i hem tingut el seu compromís és un fitxatge molt il·lusionant. El mercat està obert, i compres i vendes estan obertes, hi ha un departament tècnic encapçalat per Perarnau i seran ells qui decideixin". Guasch ha destacat la confiança que li genera l'estructura esportiva que integren Perarnau, Rubi, i ara Rufete: "Quan un pren una decisió és perquè un creu que és la millor; jo que he viscut el procés de reflexió de Perarnau puc dir que ho ha pensat molt, i per això crec que si ha apostat per Rubi, per Rufete, és una bona decisió. S'està apostant perquè funcioni, un projecte guanyador".

Un dels temes més controvertits amb els quals ha hagut de lidiar és el de la pujada d'abonaments; en qualsevol cas, es mostra optimista pel que fa al ritme de renovacions: "Va pràcticament igual que altres anys tenint en compte que hi havia una sèrie de baixes que sabíem que tindríem; hem d'arreglar temes informàtics, i fins a final de mes no tindrem una primera visió de com va. Estic molt content de la reacció del soci, necessita informacions positives, amb Borja Iglesias i les samarretes que avui no donàvem abast; animo al soci a que s'apunti en aquest projecte guanyador. Al PAS estaven supercontents de la reacció de la gent, com certes notícies que abans d'ahir eren fatals avui tothom està content. Si hi hauran baixes? Sí, però abans d'anunciar preus ja teníem 2.000 baixes. Hi ha molts condicionants: partits en divendres i dilluns, horaris estranys en diumenge... És la queixa de les penyes, els horaris. No puc negar que esportivament no hem tingut un bon any, necessitem aquesta il·lusió esportiva i la gent es tornarà a apuntar. La propera temporada farem una campanya per recuperar socis antics, que la piloteta entri és important. S'està fent feina perquè el creixement sigui sòlid, i estic segur que el projecte Perarnau donarà els seus fruits. Però hem de ser prudents. Crec que s'està fent bé la feina; jo no vaig a un lloc on no pugui haver un èxit col·lectiu, i crec que l'Espanyol te il·lusió i gent per fer un èxit col·lectiu, i arribarà".

L'executiu ha parlat dels plans per tenir una botiga i un local  a Barcelona: "La resposta és sí. Quan? Ho estem treballant i pensant. Si poses una botiga en un lloc que sigui car i no ho has treballat et pot fer un forat econòmic. Hem de treballar per estar presents en córners, trobar fórmules d'aliances amb Kelme, anem de mica en mica. Ens agradaria tenir no només botiga, també un punt d'atenció al client, cal anar treballant de mica en mica. No diré l'any que ve perquè sóc prudent, quan toqui ho tindrem. Estem donant punts de visibilitats, l'Espanyol vol participar de la vida de Barcelona, estem recuperant aquest fet i ho diem amb veu alta i clara". Un altre tema que ocupa i preocupa és aconseguir tancar un acord pel naming right de l'estadi:  "Estem treballant per tenir-ho, esperem trobar-ho; ens ajudaria que esportivament les coses funcionen perquè has de ser atractiu per un patrocinador. Si comencem amb menys diners ho farem, l'important és crear l'hàbit".  Sobre el tema de la possible requalificació d'una cantonada de la ciutat esportiva, ha insistit que el club necessita més i millors instal·lacions pels seus futbolistes: "Hem de buscar una solució futura i ambiciosa a una ciutat esportiva, ara tenim quatre camps i hauríem de tenir 8 com a mínim i allà no hi caben, potser hauríem de compartir un espai amb Sant Adrià, però és un projecte a mig-llarg termini, és un projecte que pot exigir entre 15 i 30 milions d'euros".

Ja per acabar, ha deixat molt clar que el club no donarà suport econòmic a les seccions esportives, i ha justificat el fet que tampoc els hagin dedicat un reconeixement: "L'Espanyol està focalitzat únicament i exclusiva en el futbol, ho hem repetit per activa i passiva, quan unes activitats voles créixer necessites diners i per això hem insistit que l'Espanyol és un club de futbol. Una empresa igual que un club ha de tenir una visió i una missió, i aquesta és el futbol, i a ell dedicarem els nostres recursos. En un moment determinat, el club pren una decisió creient que seria una cosa anecdòtica; els resultats demostren que estan fent una bona feina, no ho discuteixo, fins i tot deixem fer servir la nostra marca, però ha de quedar clar que tots els nostres recursos econòmics estaran destinats al futbol. Fer un reconeixement públic i institucional? Ho entenc però això és molt perillós perquè des del moment que ho fas t'involucres i pots sense voler traspassar una línia vermella que és que el RCD Espanyol és només futbol".


PUBLICITAT