AVUI A POL

SOLÉ I SABATÉ: 'EL BARÇA CONTINUA FIDEL AL PAÍS I L'ESPANYOL, ARA LLIURE D'AMOS FRANQUISTES, HA DE CREUAR EL RUBICÓ'

02/12/2013
L'historiador, que acusa l'entitat de donar històricament l'esquena al país, parla d''"una minoria exaltada anticatalana que hi ha dins el club i que vol confinar-lo a la marginalitat de la societat catalana".

Redacció, 11:00 h. Hi ha tot un seguit d'historiadors a casa nostra que, oblidant la sempre exigible objectivitat que s'espera quan es parla d'algú provinent del camp acadèmic, no dubten en, sempre que tenen oportunitat, donar una visió esbiaixada de la realitat del RCD Espanyol amb una finalitat clara: fer ressaltar els suposats valors del FC Barcelona. En aquesta nòmina tobariem figures com les de Jordi Finestres i Carles Santacana, i també a Josep Maria Solé i Sabaté, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona. L'historiador, que fa uns anys, en concret al 2007, i quan va esclatar tota la polèmica per la no aparició del RCD Espanyol al DVD "Catalònia. Terra de tots. Les tres bessones a la Catalunya real", va afirmar que veia "positiu que donin ressò als clubs i a les entitats que porten la catalanitat de forma universal al món. Si això ho fa el Barça, la Penya, el Granollers, el Reus, i ho fa en handbol, bàsquet, hoquei, futbol o waterpolo molt bé. L'entitat que no defensi això, que no hi sigui ho trobo normal", en referència a l'Espanyol, de qui deia "es queixen molt. Si l'Espanyol vol créixer, ho ha de fer a partir de l'estimació, no de la negació. Ha de créixer a partir de valors positius i aleshores creixerà", torna avui a qüestionar el compromís del club amb Catalunya a la seva columna del diari El 9.

Allà, i després de lloar el suposat compromís històric del FC Barcelona amb les "aspiracions nacionals del poble de Catalunya", critica el fet que, al seu parer, l'Espanyol històricament hagi donat l'esquena al país aq diferència de l'entitat blaugrana, encoratjant-lo a  fer ara un pas endavant: "L'Espanyol, lliure d'amos franquistes, ha de creuar el Rubicó i obviar la minoria exaltada anticatalana que hi ha dins el club i que vol confinar-lo a la marginalitat de la societat catalana".

Aquest és el text de l'article de Solé i Sabaté

"Per al Barça, el novembre és el mes de l'any per excel·lència. És el mes en què es va fundar el Futbol Club Barcelona (tot just s'han complert els 114 anys d'història). I també fa 95 anys que el club blaugrana va decidir mostrar el seu posicionament favorable a les aspiracions nacionals del poble de Catalunya.

El 25 de novembre del 1918, la Mancomunitat presentava les Bases per a l'autonomia de Catalunya. Durant els anys 1918 i 1919, es va impulsar la campanya pro Estatut, secundada per tota la societat civil catalana, tant d'esquerra com de dreta.

De les mil i escaig associacions que llavors existien a Catalunya, totes menys dues es van adherir a la campanya: una d'elles va ser un club de futbol que aleshores representava el sentiment monàrquic i funcionari. Al revés que aquest, el Barça, que, de la mà de Joan Gamper, va donar suport a la campanya des del principi.

La Veu de Catalunya va escriure una nota a les seves planes considerada predecessora del lema "Més que un club". La nota deia: "El FC Barcelona, que sempre barrina quina en farà, per tal de suscitar enraonies s'enginyà la manera d'encimbellar-se encara més, sense necessitat de reclamar l'auxili dels àrbitres professionals i, per consegüent, de la Guàrdia Civil. No féu sinó adherir-se oficialment, i per escrit, a la petició d'autonomia feta pels ajuntaments de Catalunya i el miracle fou cosa d'un instant: d'un club de Catalunya ha passat, el FC Barcelona, a ésser el club de Catalunya."

Les posicions pel que fa als clubs catalans estan com fa 95 anys. El Barça continua fidel al país i l'Espanyol, ara lliure d'amos franquistes, ha de creuar el Rubicó i obviar la minoria exaltada anticatalana que hi ha dins el club i que vol confinar-lo a la marginalitat de la societat catalana".